求底板可以睇 4K .h265 HEVC 10bit HDR File

現時系統 (近6年) :
Gigabyte GA-Z68XP-UD3R
Intel i5-2500K
GSkill DDR3 4GB x 2
Corsair 550W
OS - SSD x 1
Data - HDD x 2 (Raid0) 接 On-board Marvell 91xx Sata 6G Raid Controller
On-board Intel HD-3200 HDMI

主要升級為左睇 4K .h265 HEVC 10bit HDR File, OS 可以重裝, 但2隻 HDD 要保留原有資料接番 Raid 0, 新底板要求有 Display Port, 希望可以唔使買獨立顯示卡, CPU, Ram 等到時再選配, 請問有冇邊塊底板可以呢?

依家INTEL 7系嘅內顯全部支援HEVC 10BIT硬解
ONBOARD DISPLAYPORT基本上要Z270板先有

個價大約係咁:
GA-Z270X-UD5 $1680
I5-7500 (w/ HD630) $1500
DDR4-2400 8GB*1 $420

買塊新版唔見得會平過買張可以hevc 10bit硬解嘅顯卡

直接買新獨立顯卡就可以,
$1000有找

唔該晒各位師兄既意見, 如果加獨立顯卡可以的話的確較為實際, 想知道以我現時的CPU會應付到嗎? 因現有的4K檔Bit Rate都有成6x ~ 8x Mb/s, 同塊板既 PCI-E x16 Slot 好似係 v2.0, 買時要否留意兼容性? AMD 和 Nvidia 在這誰較優勝呢? 希望大家能再指點一下, 謝謝.

唔該晒各位師兄既意見, 如果加獨立顯卡可以的話的確較為實際, 想知道以我現時的CPU會應付到嗎? 因現有的4K ...
SundayDriver 發表於 2017-2-22 12:25

PCIE 一向都是可以向下兼容
PCIE 3.0 display card 可以插落PCIE2.0 slot,佢會自動行PCIE 2.0。 以PCIE 2.0個帶寬(8Gb/s)足夠應付任何影片解碼。所以解碼流唔流暢是視乎SSD性能,傳統HDD就未必夠。
有好多人話AMD啲顏色sharp啲 ,我自己就眼殘,唔覺得有分別。

只為 4K HEVC10 平平地入張1060 都得.

現時系統 (近6年) :
Gigabyte GA-Z68XP-UD3R
Intel i5-2500K
GSkill DDR3 4GB x 2
Corsair 550W
OS - SSD  ...
SundayDriver 發表於 2017-2-21 19:25

有硬解顯咭唔多食CPU的(我粒i7 < 10%).

唔該晒各位師兄既意見, 如果加獨立顯卡可以的話的確較為實際, 想知道以我現時的CPU會應付到嗎? 因現有的4K ...
SundayDriver 發表於 2017-2-22 12:25

只為 4K HEVC10 平平地入張1060 都得.
java2 發表於 2017-2-22 14:13

1050 夠殺有凸
使乜出牛刀

1080 才叫牛刀

1050 夠殺有凸
使乜出牛刀
Botti 發表於 2017-2-22 15:00