底版選擇 (新手DIY list)

ASUS ROG strix H270F gaming
MSI H270 gaming M3
目前睇中這2塊, 希望師兄可以俾意見或其他選擇

另外其他野都有心水
CPU: intel i7-7700 kabylake 3.6Ghz
display: MSI GTX1060 gaming X 6GB DDR5
RAM: ADATA Premier DDR4 2400MHz 8GB
             ADATA Premier DDR4 2400MHz 8GB
SSD : intel SSD 600p Series M.2 2280 256GB PCIe NVMe 3.0x4

火牛方面未做功課
或者拎返服役中火牛
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# jukizn

用黎打機就上7700k 啦

回覆  jukizn

用黎打機就上7700k 啦
marcochl 發表於 2017-3-27 19:49

都有諗過 但係本身未玩過超頻
   所以有啲驚 最後都放棄
   但如果師兄有推薦的話都可以考慮 thanks

回覆 3# jukizn

粒u 有得超唔代表要超的....
佢本身已比non k 快,唔夠ryzen 多核就用freq 補足

ASUS ROG strix H270F gaming
MSI H270 gaming M3
目前睇中這2塊, 希望師兄可以俾意見或其他選擇

另外其他 ...
jukizn 發表於 2017-3-27 19:45

我都留名等睇用咩Motherboard
都諗住用類似ge list 不過就可能CPU用 i5-7600k
同埋唔知火牛要用幾多Watt 先夠呢?

我都留名等睇用咩Motherboard
都諗住用類似ge list 不過就可能CPU用 i5-7600k
同埋唔知火牛要用幾多Watt  ...
inf_sai 發表於 2017-3-28 00:26

你粒U好似要用z字頭既晶片底版

唔行Raid的話
Asus Strix B250F都夠用啦
cpu可以上7700k,但要自行另購散熱器。

你不如換GTX 1070就算+ 2x 4GB or 2x 8GB RAM (新/二手)
E3-1230V3 轉i7 7700K唔會有太大分別

系B85版用intel 600p要更新BIOS + 淘 M.2 to PCIe ($100-200)
http://www.asrock.com/mb/Intel/B ... ownload&os=BIOS

唔行Raid的話
Asus Strix B250F都夠用啦
cpu可以上7700k,但要自行另購散熱器。
ericho2016 發表於 2017-3-28 12:03

唔行Raid
    其實B250 同 H270有咩分別
    7700k自帶散熱唔夠力?
    thanks 師兄

你不如換GTX 1070就算+ 2x 4GB or 2x 8GB RAM (新/二手)
E3-1230V3 轉i7 7700K唔會有太大分別

系B85版用in ...
t19922006 發表於 2017-3-28 13:00

thanks 師兄
    講真部機到宜家都好順, 係熱左啲姐
    不過嚟緊要搬屋 所以預左10k換機