6000-7000蚊 3d render機

最近諗緊整返部ITX機箱做3d模型製作軟件(eg: maya, blender)
唔打AAA級 FPS,但某程度都會玩模擬器同部分game(除咗FPS)

砌機用途:如題 3d modeling+rendering+game engine/multimedia 爲主,亦會玩remote desktop 俾自己部laptop用佢做嘢
budget: 6000-7000蚊港幣左右, 但我唔係香港,所以多少零件會自己換做個帶有嘅爲主

大小: ITX (可以暫時假設一下價錢,反正都係幾個月之後先行動)

想買既硬件要求:
CPU==>偏好ryzen呢種民用多核機,但唔強求8C16T
GPU唔係好介意但至小唔係齋睇片用個D低階卡
偏好HDD+SSD配置,但唔介意壓價到淨係用HDD

case:偏好silverstone SG13個種size (RVZ02都OK但似乎扁咗小小貴咗小小)
RAM:冇乜頭緒,單通道應該夠我用
PSU:越平越好,SG13應該有必要塞modular
其餘隨便,mon,OS,keyboard唔使(budget外)

budget偏少

budget偏少
hing8420 發表於 2/4/2017 01:07

wt about around 8000?

至少Ryzen 5( 1600/1500/1400)
3d modeling+rendering+game engine/multimedia  + 3d模型製作軟件
予算至少一俾512mb 裝program.
render/modeling/media 最好予多隻 SSD (512/1Tb) Render process 用(卑hdd 做慢)
2t-3t hard drive 做main storage
GPU: R470/460 都得
Ram: minimum 16gb, 安全先入32gb.  唔夠力就64gb  (因為amd certified ram 一pair 買)

建議唔好用ITX. 最好ATX (唔係matx)

至少Ryzen 5( 1600/1500/1400)
3d modeling+rendering+game engine/multimedia  + 3d模型製作軟件
予算至少 ...
skywolf08 發表於 2/4/2017 01:59

屋企空間唔夠,要逼死自己行ITX,除非有同ITX殼差唔多容量嘅MATX存在

wt about around 8000?
bam1a 發表於 2017-4-1 23:08

Ryzen 1700 $2700
ASUS/Biostar B350 ITX (暫時係未有,我估$1000)
Any brand DDR4 8GBx2 $900
XFX Radeon RX470 4GB $1300
Intel 600p M.2 256GB SSD $850
Corsair SF450 450W 80PLUS $760
Silverstone SG13 $400
Total ~$7900

用家表示SG13得個樣
用大牛又壓住CPU頂
用非模組牛又有一大抽線
用模組牛又係一大抽線/俾錢訂造

唔用SG13可以用返MATX板比ITX平$100-200
唔用SG13可以用返普通機箱可能平啲又或者貴幾舊
唔用SG13可以買個非模組牛平$400-500

250gb 好快冇位。如果用到matx就,始盡多核有空間散熱較好

SG13

已經用塊檔板抬高隻牛
呢度咁矮塔扇又裝唔到
120cm一體水冷作用又唔大
i7 4790 行intel burn test可以過100度

前面裝把風扇抽晒啲塵入嚟鍍銀線係自己土炮
手工一般,叫做冇咁大抽線

唯一好處係裝得落一般display card
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SG13

已經用塊檔板抬高隻牛
呢度咁矮塔扇又裝唔到
120cm一體水冷作用又唔大
i7 4790 行intel burn  ...
望月小妖 發表於 2/4/2017 03:06

咁仲有冇ITX箱/小型MATX可以推介?
個人稍爲search,silverstone SG02/11, Corsair Carbide Series Air 240, Antec P50係MATX下似乎算叫細?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android

目前構想如下: (儘量用我個帶有嘅野再夾返呢個網推算港元價位)
CPU
- AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4        $2590       
主機板
- ASUS PRIME B350M-A AM4 M.ATX        $749       
顯示卡
- Sapphire NITRO+ Radeon™ RX 480 4GB GDDR5        $1630
RAM
- G.SKILL Ripjaws V Series F4-2666C15D-16GVR DDR4 2666MHz 16GB Kit (2x8GB)        $1050       
火牛
- ANTEC VP Series VP500P V2 500W PSU        $299       
HDD
- WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD        $328       
SSD
- SANDISK ULTRA® II SSD 240GB 2.5 Inch SATA III SSD        $690
機箱
- ANTEC P50 Window Micro ATX        $450

我個邊價位around 8300港幣,windows自己有,其餘野out of budget,我淨係想要個機
GPU點解偏偏用480係因爲470 OC個價位同480 base model近乎一樣,簡直搵笨
要再壓budget嘅話,可能要換隻R5 1600 (219美金=>1800港紙), SSD可以平多小小? 機箱應該有更細更平嘅選擇?