請問聲 - SONY VGN-FW33G/W 夠力解高清嗎 ?

我見佢係用 HD 3470 同埋有 HDMI OUT, 我朋友想用佢接去 LCD 用泥睇高清 FILE, 唔知夠唔夠力呢 ?

同埋想問聲, 除了以上 NB, 市場上仲有邊隻機可以夠力解高清 ? 少於一萬蚊.

THX

All NV 8xxx/9xxx or Ati All 2xxx/3xxx

原帖由 Qookei 於 2009-3-8 00:25 發表
All NV 8xxx/9xxx or Ati All 2xxx/3xxx

you mean those chips can decode well ?

行得CORE2DUO, 軟解都冇問題

我反而想知市面上邊款新 notebook 唔夠力解高清

原帖由 Miipp 於 2009-3-8 11:36 發表
我反而想知市面上邊款新 notebook 唔夠力解高清

因為我怕唔夠力解 bitrate 15-25mb 個 d 1080P

原帖由 biela 於 2009-3-8 01:16 發表
行得CORE2DUO, 軟解都冇問題

今日終於搭上搭, 搵到人係 sony 做, 今日上去玩了2 個鍾, 解 720p 時, set 到最好都要 50幾% (cpu), 1080p 個 d, cpu 去盡 92-100%, 如果跳去其他時間, 會有幾 sec對唔到咀型.

好彩有的試, 唔係就笨實 !

Don't worry.....some internal software problem makes Sony fail to software decode...

If it equips with ATI/Nvidia, for sure can play 1080p bluray

原帖由 BillGay 於 2009-3-8 22:52 發表

今日終於搭上搭, 搵到人係 sony 做, 今日上去玩了2 個鍾, 解 720p 時, set 到最好都要 50幾% (cpu), 1080p 個 d, cpu 去盡 92-100%, 如果跳去其他時間, 會有幾 sec對唔到咀型.

好彩有的試, 唔係就笨實 !

請問樓主既結論係ok定唔ok呢?請問樓主用那個軟件同codec 去試呢?setting 如何呢?

原帖由 hyperbola 於 2009-3-8 23:49 發表

請問樓主既結論係ok定唔ok呢?請問樓主用那個軟件同codec 去試呢?setting 如何呢?

我用 purecode 0126, 10幾套 720p & 1080p 電影, 因為我本身係 wiki 小組的人, 所以大部份片都係 wiki 出品.
結論係唔ok, 要買高少少 model比較好dd.