你買手提電腦既原因係乜野呢 ?

之前學校做FYP,發現唔用手提電腦做唔到,所以最後買部用

六年前我已開始用NB,四年前我老婆都改埋用NB,E+淨係個仔用桌面電腦!
1.因為方便,去到邊就接邊個MON(本人三頭住家)
2.價錢己到可接受範圍,一部NB點都平過三部桌面電腦
3.唔駛將資料copy來copy去,去到個都有齊自己的data
4.性能和桌面電腦很接近,普通C2D巳足夠我用,我唔打機的
5.唔洗成日比人毒(諗住升級桌面電腦),每1.5年就換部機即OK
6.有咩問題成部機攞去代理搞,唔駛逐樣野check/估,試好咩野壞先知揾邊個代理

1.因為細部唔使用甘多位
2.可以周圍用,系房又得,系廳又得,連廁所都得
3.省電,一定比組裝機加mon省電
4.價位比以前平左好多,而大學機就更加平,大學好少組裝機
5.去遊行,出差工作都有自己既電腦用
6.有廠保養
7.機身唔會好似組裝機甘多塵,組裝機成日要開機掃塵
8.唔使甘多線
9.有正版軟件跟機
10.聽講無甘大幅射(聽講,唔確定)

1. 間房無位放desktop
2. 通常出街溫書,有notebook會方便o的
3. 學校有notebook借,不過成日借唔到
4. 清潔比較方便,換線唔使攪到成頭塵

--->不過部T61我都覺得重,同舊電用得唔夠耐.....想換細o的

歐洲公幹時於酒店的Desktop replacement
Note: 我往的酒店有notebook租,不過整個trip的租金足夠我買部新機

1. 因為想買

原帖由 綠袖子 於 2009-8-26 23:24 發表
之前學校做FYP,發現唔用手提電腦做唔到,所以最後買部用

Same here, the notebook is mainly for FYP,

尋晚得我一個湊仔, 暗佢訓之前我將部netbook收埋o係張被下面, 等佢訓著我就可以即刻拎出黎用~ 一邊做野一邊看住佢

原帖由 rayngwm 於 2009-8-27 10:13 發表
尋晚得我一個湊仔, 暗佢訓之前我將部netbook收埋o係張被下面, 等佢訓著我就可以即刻拎出黎用~ 一邊做野一邊看住佢

me too