便 notebook 定貴 notebook 好?

係今天之前我仲係諗住買便 notebook...

便 notebook 我諗應該用到  2-3年掛...
到時又有新 notebook 出可以換新機
但係用過兩三年既機應該買唔出去掛...100% 折舊...
而且係呢段時間唔好彩壞左就 orz

如果買既 notebook 係可靠同耐用既話,好似 ThinkPad
唔駛怕產品同售後質素
二手應該容易放出去掛
不過我唔知折舊果度便 notebook 高定係貴 notebook 高

有無人明我講緊咩

notebook一定有二手價,只係多舆少的問題!!
eg.三年前一萬蚊nb.,可能依家值3K
     三年前6K蚊nb,可能依家值1K
以上只係例子(並非真實二手價),但建議買大廠主流野,以後最容易放!!

有無人用開 ThinkPad, 清楚佢 D 二手價?   

原帖由 bowieksh 於 2009-9-1 10:34 發表
notebook一定有二手價,只係多舆少的問題!!
eg.三年前一萬蚊nb.,可能依家值3K
     三年前6K蚊nb,可能依家值1K
以上只係例子(並非真實二手價),但建議買大廠主流野,以後最容易放!!

我部2年前的asus w7s 12k買返黎
e+只係收2.5k

原帖由 kelvinka 於 2009-9-1 11:25 發表

我部2年前的asus w7s 12k買返黎
e+只係收2.5k

買咩類型既電腦無咁易 out 呢?

原帖由 綠野仙蹤 於 2009-9-1 11:53 發表

買咩類型既電腦無咁易 out 呢?

買咩類型都係好易OUT BOR~

我想要的不是耐用, 而是可靠性和信心. 不要用用下又死, 用用下又 down.

而且, 如果有重要 data, 又至時時出外用, 就更重要了.

原帖由 t1174-3 於 2009-9-1 12:51 發表
我想要的不是耐用, 而是可靠性和信心. 不要用用下又死, 用用下又 down.

而且, 如果有重要 data, 又至時時出外用, 就更重要了.

咁即係thinkpad囉....SL系除外

電子野邊有得話保值ga...