很不明朗.....su4500,su4700,su7300,su7800

su3500是低階,su4100是中階,su7300是中高階,su9400是高階

以pcmark2005 CPU而言
atom是1800分
su3500是2400分
su4100是3100分
su9400是3400分
左右...

但剛推出su4100,又會再推出su4500,su4700,su7300,su7800
除了su7300已知是1.3g 2ml2外,其他資料就是不詳..

推出su4100,su3500立即給比下去...
現又有資料不詳的su4500,su4700,su7800
就是十分不明朗.....

如果要噉樣比效能, 佢地隻隻都比唔上一隻舊Prescott Pentium 4 3.0Ghz, 但係除咗SU3500之外, PCmark2005呢類古老軟件只會根據內外頻速度計算單核運行能力值, 所以計雙SU4100有6200分, 而SU9400係6800分。
隻隻都過二百美金超搵笨。

有沒有su4500的資料?
有興趣知道佢的config..

su7300 有多少分呀?

原帖由 strivekin2 於 2009-9-9 12:18 PM 發表
su3500是低階,su4100是中階,su7300是中高階,su9400是高階

以pcmark2005 CPU而言
atom是1800分
su3500是2400分
su4100是3100分
su9400是3400分
左右...

但剛推出su4100,又會再推出su4500,su4700,su7300,su7800
除了su7 ...

我唔認同su3500會比su4100比下去,3500 多4100 1mb cache 又快100mhz,又慳電接近50%,重有無VT,站在慳電立場,3500 會比4100 好d,起碼3mb L2會實用過雙核,唔洗software 優化都幾快

原帖由 未熟者 於 2009-9-9 12:59 發表
如果要噉樣比效能, 佢地隻隻都比唔上一隻舊Prescott Pentium 4 3.0Ghz, 但係除咗SU3500之外, PCmark2005呢類古老軟件只會根據內外頻速度計算單核運行能力值, 所以計雙SU4100有6200分, 而SU9400係6800分。
隻隻都過二百美金超搵笨。

ULV CPU不嬲都貴架啦

原帖由 KinChungE 於 2009-9-12 22:27 發表

ULV CPU不嬲都貴架啦

以前淨係得日系機出細機, 產量吾多先貴, 而家間間都出, 產量一多自然會平, 黎緊2010年, CULV market應該會打到七彩, 好似當年 atom netbook甘

原帖由 rockyw 於 2009-9-12 23:08 發表

以前淨係得日系機出細機, 產量吾多先貴, 而家間間都出, 產量一多自然會平, 黎緊2010年, CULV market應該會打到七彩, 好似當年 atom netbook甘

我覺得唔會
因為貴D先可以令netbook同notebook個界線更明顯
如果唔係, netbook同ULV notebook差唔多錢, 咁邊個買netbook

原帖由 kelvin31 於 2009-9-12 22:23 發表

我唔認同su3500會比su4100比下去,3500 多4100 1mb cache 又快100mhz,又慳電接近50%,重有無VT,站在慳電立場,3500 會比4100 好d,起碼3mb L2會實用過雙核,唔洗software 優化都幾快

SU4100係2MB L2, 如果覺得SU3500實用, 噉不如平平地ULV 723, 反正呢兩隻CPU面對Adobe flash睇youtube HD 720都係窒到想死 (其實條片用ULV 723 喺PowerDVD8軟解HD 720係完全流暢, 只係Adobe flash player太廢)。 今時今日有邊隻主流軟件唔識用雙核運行, 我只知NDS模疑器desmume係唔識用雙核, 即係用最高級隻ULV CPU都無力應付佢。

原帖由 未熟者 於 2009-9-13 02:16 發表

SU4100係2MB L2, 如果覺得SU3500實用, 噉不如平平地ULV 723, 反正呢兩隻CPU面對Adobe flash睇youtube HD 720都係窒到想死 (其實條片用ULV 723 喺PowerDVD8軟解HD 720係完全流暢, 只係Adob ...

c723 no speedstep