用得Windows 7, Notebook Harddisk係咪一定要7200rpm?

假設唔用ramdisk
malvern 發表於 2011-9-12 20:00

唔係..不過5900RPM都好慢下...如果唔係要SAVE大量野,可以平平地轉隻64GB SSD

假設唔用ramdisk
malvern 發表於 2011-9-12 20:00

大部份原廠 Notebook 的 HD 都是 5400RPM 啦, 乜唔係用 windows 7 咩?

大部份原廠 Notebook 的 HD 都是 5400RPM 啦, 乜唔係用 windows 7 咩?
Felix00 發表於 2011-9-12 20:07

x2

所以成日聽到好多人話部機i7+8GB ram點解開excel同整體都慢過xp
malvern 發表於 2011-9-12 20:24

冇人話過用Win7會比XP快喎

所以成日聽到好多人話部機i7+8GB ram點解開excel同整體都慢過xp
malvern 發表於 2011-9-12 20:24

咁同用 5400RPM HD 係無關
唔通 5400RPM HD 用 XP 時 read/write 會快過用 win 7?

點會係 7k2 呀
laptop 最好配 SSD

而家新款大容量嘅2.5"HDD
就算得5400轉都有80MB/s左右甚至更高速度
反而行Win7的話RAM座底要有2GB用上黎先合理一點

SSD速度上係屈到HDD機
不過聽用家討論到現時為止用起上來好似都仲係好煩...
(唔知佢地係貪心定點又話行行下降左速又要經常試新flimware)

而家新款大容量嘅2.5"HDD
就算得5400轉都有80MB/s左右甚至更高速度
反而行Win7的話RAM座底要有2GB用上黎先 ...
kanduki 發表於 2011-9-13 00:30

係OCZ煩D o者
唔想煩既可以用Intel 320, 但係預左效能冇咁好