請教 notebook 拆電方法

請問如果成日插住電線拎舊notebook電出黎會唔會對電腦或舊電做成損害?
小妹每日都會從地方A 拎部腦去地方B, 途中一定會SLEEP 機
去到地方B 後想拆番舊電出黎, 但每次都係就咁插住電線就拆電
怕唔怕?

P.S. 小妹部機係老爺的thinkpad T61

It is better to 關機, then 從地方A 拎部腦去地方B, 拎舊notebook電出黎..
This is the design..
SLEEP 機 is for quick re-start.. notebook is in stand-by mode.. not good to 從地方A 拎部腦去地方B, or 拎舊notebook電出黎

點解要sleep機而唔係關機呢
y2kming 發表於 17-9-2011 04:08 PM

好多時有野做緊,唔想關哂佢

請問如果成日插住電線拎舊notebook電出黎會唔會對電腦或舊電做成損害?
小妹每日都會從地方A 拎部腦去地方B, ...
小修羅 發表於 17-9-2011 03:33 PM

不如揀休眠啦
休眠已經斷左電,唔插電池都得

唔怕架喎
我成日都咁做
通常我唔會sleep, 開住機
一插火牛後即拔電池

既然咁老爺 咪鬼咁就住用la XD

ssd咪sleep都唔怕LO-0-
HDD 就唔建議
但休眠是最安全

不如揀休眠啦
休眠已經斷左電,唔插電池都得
Faye 發表於 2011-9-18 01:36

休眠同sleep 機唔同架??
休眠係咪即係=standby?

既然咁老爺 咪鬼咁就住用la XD
victorchuk622 發表於 2011-9-18 02:10

要挨多兩年等我畢業先換得機