有咩notebook舊電比較耐用?

budget around $7000
要輕, 舊電要耐用 (唔好一年就打柴)
有咩牌子model好?
定係直接買macbook air 11"就算?

電耐用:
1) 用家了解鋰電的充放電特性
2) 部機有電管功能

回復 2# Miipp
我對d 電池唔太清楚
但係成日聽到d notebook用1-2年之後舊電就用得1-2個鐘
所以想問下咩brand咩model好.

回復  Miipp
我對d 電池唔太清楚
但係成日聽到d notebook用1-2年之後舊電就用得1-2個鐘
所以想問下咩brand ...
SuperJam 發表於 2011-9-19 00:05

對d 電池唔太清楚 => wiki 下鋰電特性, 改變自己使用習慣來配合

問下咩brand咩model好 => 部機有電管功能, e.g. Sony VAIO, Lenovo thinkpad

我係 2# 已經過左架啦

對d 電池唔太清楚 => wiki 下鋰電特性, 改變自己使用習慣來配合

問下咩brand咩model好 => 部機有電管功 ...
Miipp 發表於 2011-9-19 00:08

thx你, 咁等我google下先

Macbook air內置電, 又唔可以手動stop charge, 其實反如加速死亡

咁即係acer部4830內置電,都一樣會有咁既情況喇
y2kming 發表於 2011-9-19 01:23

你可以咁講

但係有D內置電既機, power management software可以指定唔充滿舊電, e.g. Thinkpad X1

淨係X1定所有thinkpad系列都有呀,thanks
y2kming 發表於 2011-9-19 01:35

Thinkpad所有機都有
但係只係X1先內置電池