[操作疑難] Samsung NP550P7C-S03HK Bios,自加SSD,各種問題....

BIOS版本P02AAA
SW Update話有P04AAA同P08AAA更新
不過更新唔到,話 SAMSUNG PC BIOS update program已經停止運作
兩個版本更新都係咁..

不過都係自己攞嚟...
買好新機諗住自己加SSD(M4-CT128MASSD2)
所以求其買左隻唔係SAMSUNG嘅SSD
插左入去之後上網down隻win7裝係SSD道,仲洗埋HHD...
點知因為自己半桶水, 唔識set boot manager...
明明裝左windows係SSD,但係開機要手動boot去hhd先入到windows
手動嘅意思係我要每次開機都要入BIOS,禁F10(save configation and rest)+enter
仲要開左windows之後佢話c drive係SDD
我諗係個boot manager係HHD嘅原因...但係我唔識點改...
自己set boot manager係SSD又唔得...

電腦已買一年...
手動開機已一年(笑)
救命...
各位大大, 我願意爬文,我可以提供資料
但係...救我我我我我我我我/口\

以下呢個post好接近嫁喇...
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
Fizzy大大samon

BIOS版本P02AAA
SW Update話有P04AAA同P08AAA更新
不過更新唔到,話 SAMSUNG PC BIOS update program已經停 ...
黑夜貓君 發表於 2013-5-30 23:29

Hello, 其實點解你要上網 download Win7 o既?跟機咪有隻原裝 Win7 DVD 囉?

By the way, 試吓用個簡單方法先:
由於你已經用緊 SSD,所以無必要用 Express Cache,提議先晌 Windows 入面 uninstall Express Cache 個 software,reboot 後用 partition manager delete 咗 跟機果 8GB SSD 個 partition,咁樣可以防止 Windows OS「見到」個 8GB SSD 個 drive,然後晌 BIOS set 返個主 SSD 個 driver letter 個 boot 機 drive,咁樣應該唔會再每次問你,試試!

回復 2# Fizzy

因為想上ultimate...lol

係咪咁樣就唔會boot manager is missing?
依家就去試 tones of thanks!!!

回復 2# Fizzy

http://imgur.com/a/olS73#0
^補充圖片

都係唔得, boot manager都係有問題, 我諗住都係用翻跟機隻win7+recovery好d,等陣洗機重裝
有咩要注意?

另外bios更新問題有冇idea?

回復  Fizzy

^補充圖片

都係唔得, boot manager都係有問題, 我諗住都係用翻跟機隻win7+recovery好 ...
黑夜貓君 發表於 2013-5-31 22:26

Well, 來歷不明o既 Ultimate 咁有問題真係唔出奇喎

洗晒機用跟機隻 DVD 重裝吧,到時裝返個最新版 Samsung SW Update 應該可以 update BIOS o架喇

Good luck!!

回復 5# Fizzy

ok lets do this!
但係隻跟機cd有冇指示set翻個recovery midia落8gb sdd?
洗唔洗自己較d野?
thanks anyway!!!

回復  Fizzy

ok lets do this!
但係隻跟機cd有冇指示set翻個recovery midia落8gb sdd?
洗唔洗自己較 ...
黑夜貓君 發表於 2013-6-1 01:30

Recovery media 「不是」落 8GB SSD 的,個 8GB SSD 純粹係攞o黎個 Express Cache。雖然我未用隻DVD recover 過,但估計只係洗機裝 Windows 而唔會幫你裝o的 Samsung apps 的,咁咪重好。

希望你成功啦,有問題的話再上來討論吓吧!

回復 7# Fizzy

咁隻8gb ssd依家咪冇用...lol
btw我已經洗機重裝win7,開機冇問題!((all green但係bios update依然update唔到..失望/_\
我好後悔當初買完機冇completely cone個hdd落SSD.....

好啦,完post!Thanks for answering!