[操作疑難] laptop 散熱

是咁的
我部laptop 係hp dv6 行P8700 +mobility HD4650 就夠4年
最近唔知係唔係天氣熱定點
係咁自動關機
我開software 睇發現底板經常上到70度以上 (cpu同GPU 60-70)
一到80 即時關機
散熱板有買用左3年都冇事(3把8mm 風扇,係最近無啦啦有問題)
出風位風扇已經用左高壓風機吹過
但情況都係冇改善
請問除左換散熱膏之外有冇其他方法解決
唔該c兄們幫幫手...
我連用ps執相都會關機....

我開software 睇發現底板經常上到70度以上 (cpu同GPU 60-70)
一到80 即時關機
散熱板有買用左3年都冇事(3把8mm 風扇,係最近無啦啦有問題)
出風位風扇已經用左高壓風機吹過
但情況都係冇改善
請問除左換散熱膏之外有冇其他方法解決
Tiki360 發表於 2013-6-8 05:55 AM

拆機清塵換散熱膏逃不掉。down CPU clock 應該不是你想用的方法,亦不保證解決問題。

圖解拆機指南:http://www.insidemylaptop.com/disassemble-hp-pavilion-dv6-laptop/
CPU module 在最底一張相。

拆機清塵換散熱膏逃不掉。down CPU clock 應該不是你想用的方法,亦不保證解決問題。

圖解拆機指南:
CP ...
TH30 發表於 2013-6-8 17:11

唔該c兄
但我岩岩幫部腦換左散熱膏同清左塵
一樣自動關機...
cpu 既溫度下降左10度左右
但底板溫度一樣去到70以上

其實80度對於notebook黎講唔係咩咁出奇..
但長奇要fullload佢就唔係咁好啦當然..

所以我懷疑你部機有其他問題..
試下行下D diagnostics check下唔同H/W..

一樣自動關機...
cpu 既溫度下降左10度左右
但底板溫度一樣去 ...
Tiki360 發表於 2013-6-9 07:40 PM

開機幾耐自動關機? 去到邊個步驟?

BIOS有無設定幾多度自動關機?

底板70度都幾高,就算你可以繼續用,高溫下零件都容易壞。

我直接用塊cooler master 既notebook 散熱板
建議買大塊扇葉, 會靜好多~

其實80度對於notebook黎講唔係咩咁出奇..
但長奇要fullload佢就唔係咁好啦當然..

所以我懷疑你部機有其他 ...
DraGoNxHK 發表於 2013-6-9 20:09

請問係唔係燒機software果D黎test?

開機幾耐自動關機? 去到邊個步驟?

BIOS有無設定幾多度自動關機?

底板70度都幾高,就算你可以繼續 ...
TH30 發表於 2013-6-10 10:28

有時上上下網都會自己關機
PS時有時5分鐘到就關機,有時成個鐘先關
另外BIOS lock 比hp死左,基本上係冇野set

唔係就咁換散熱膏WO, 要換就換金屬混合果隻 例如PK-1 OR MX-4
呢兩種換左之後散熱效能起碼提升15% ...
lhkplayer 發表於 2013-6-10 22:48

我用果隻係sliver 5...
應該唔關散熱膏事

我直接用塊cooler master 既notebook 散熱板
建議買大塊扇葉, 會靜好多~
新遺失戰艦 發表於 2013-6-10 22:50

用緊CM 3風扇散熱板

===============================================================
更新
岩岩用左燒機程式燒機
燒左6個鐘都冇熄機...
真係耐人尋味...
(燒cpu, gpu, ram)
所以我覺得可能關其他chipset 事