如果買notebook...買15.6" mon....解像度1366x768好唔好用??

thx a lot

當然唔好
最少都1600x900啦
除非真係想大粒字

當然唔好
最少都1600x900啦
除非真係想大粒字
KinChungE 發表於 2013-6-9 18:39

大粒字 有咩問題
字太細而又有啲老花就要迫住聞螢幕喇

仲有1600x900比起1366x768的話
像素就多咗成1/3
如果筆電會有遊戲需要的話
選配螢幕時 請量顯卡能力而為

大粒字 有咩問題
字太細而又有啲老花就要迫住聞螢幕喇

仲有1600x900比起1366x768的話
像素 ...
kanduki 發表於 2013-6-9 21:07

15.6" 1366x768會好似睇格仔咁

除左D字大隻D同D字起格仔之外....仲有無其他問題?? thx

15.6" 1366x768會好似睇格仔咁
KinChungE 發表於 2013-6-9 21:40

唔知你呢句算唔算話埋啲廿三四吋FHD都係睇格仔呢?

kanduki 發表於 2013-6-9 21:56

唔關事
係通常notebook 15.6" 1366x768 panel既pixel開口位較細, pixel gap較寬, 所以顆粒感較強
反如LCD TV大大部, Full HD, 都冇果種格仔feel

kanduki 發表於 2013-6-9 21:56

講之前考慮下Viewing Distance先

講之前考慮下Viewing Distance先
stefac03 發表於 2013-6-9 22:08

個人經驗
15"1366再外置23/24"FHD
或者14"1366再外置21/22"FHD一齊睇的話
"大細超"嘅感覺會比較少

個人經驗
15"1366再外置23/24"FHD
或者14"1366再外置21/22"FHD一齊睇的話
"大細超"嘅感覺會比較少 ...
kanduki 發表於 2013-6-9 22:29

睇你用唔用notebook keyboard + touchpad
如果用的話, mon一樣要放好近