[開箱] [AMD愛好者系列 #100] APU 小筆電來襲 - Acer V5-122P

這就是早前 AMD 在 Computex 前夕發佈 採用 AMD 新一代低功耗 "美洲豹" (Jaguar)處理器的
超薄本 (Ultrathin)

香港早一個星期左右時間開始發售 , 建議零售價 $4,999
但有版友指出有店舖售 $4000 現金價 (?) 但沒有明言係邊間
係腦場行左一個下晝之後 比我搵到  ,

香港行貨機

11" 但有 TOUCH Mon (支援Multi-Touch?)

AMD 最新美洲豹 (Jaguar) 低功耗核心  "Temash" Quad Core @ 1GHz
有人會問 ,1GHz 咪好慢囉?  老老實實呢個價位 比4核你 你都唔預會快到飛起啦

部機五月中出廠的

牛牛

隨機送的 MiniDP => D-Sub線

USB Port 個人嫌比較少

Keyboard 原來有背燈 

UEFI BIOS

基本上除左 set Boot Device, UEFI / Legacy  , AHCI / SATA mode , 時間日期
百無!

有海外 Forum DIY 人士 研究話可以開左 "隱藏”既 Advance setting page 同埋可以mod BIOS 解鎖 SVM (AMD Hyper-V)
但係 由於會 VOID 保用 , 未過保 就唔研究住了
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

轉o左做 SSD?

轉o左做 SSD?
mlyu 發表於 9-6-2013 09:26 PM

比你發現左
如果唔識 DIY 同 無任何 Common Sense 只懂暴力既話
絕不建議你自行拆機加 RAM  換SSD

!!!!! 嚴重警告 !!!! 自行解拆手提電腦 會影響電腦有效保用 , 請自行承擔風險

自己拆就拆螺絲 之後輕輕力慢慢甩邊蓋位

內置電

SATA HDD  係呢舊黑色野 , 插頭條條fing  重要一條 Flex cable 橫跨

用 Keyboard 都要輕手 因為你望到內龍 就會明點解我咁講

!!!!! 嚴重警告 !!!! 自行解拆手提電腦 會影響電腦有效保用 , 請自行承擔風險
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知仲會唔會有
留位有左右喇叭但出貨又偷淨一邊喇叭
之類嘅騎呢嘢
我部AO522就係咁

唔知仲會唔會有
留位有左右喇叭但出貨又偷淨一邊喇叭
之類嘅騎呢嘢
我部AO522就係咁 ...
kanduki 發表於 9-6-2013 09:29 PM

我諗 Acer 會 Ban 左我
不過佢有 heart 出部 AMD Temash 機
係 MSRP 比較貴左者 , $4,500 左右 應該好賣得多

唔錯,作為小筆電,重量、熱量、電量最重要,未知表現如何?

再薄少少+MON唔用768P 就正了

電力好似唔係好夠...有 test 過由 100% 去到 around 9%/10% 用o左 3.5 hrs, 顯示仲有 24mins 淨

唔係咁鐘意內置電, 隨時玩兩年就打柴
我而家o個部 1810tz 舊電都仲用得成 5 個鐘
不過又好想用o左 APU...唔知幾時有o的好o的o既 config, 可以換電, 電力又夠長

btw, ram 可唔可以加到 12GB?

佢個 port 可以出 HDMI 就好啦
好似話可以有條線出多個 usb
由可以直接當 miniDP用

我諗 Acer 會 Ban 左我
不過佢有 heart 出部 AMD Temash 機
係 MSRP 比較貴左者 , $4 ...
dom 發表於 2013-6-9 21:32

佢有 heart 陰人就真
專登飛條線夾住隻硬碟
粒U有四核但係又向BIOS度閹咗Hyper-V