新買notebook 部分字體好矇

例如

開exe就會咁..LOL個情況就係client出事, 入左game就正常返
裝左最新display driver情況無變
有無得解決呢? thx

因為部notebook行緊較高dpi
舊軟件唔支援高dpi, 所以會自動直接拉大=變檬左

因為部notebook行緊較高dpi
舊軟件唔支援高dpi, 所以會自動直接拉大=變檬左
KinChungE 發表於 2014-9-18 07:27

解決左, 得返一係好矇, 一係好細

解決左, 得返一係好矇, 一係好細
cch94rory 發表於 2014-9-18 11:47

請問你部notebook係咩型號?

set cleartype
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知比唔比post第個forum既Link

如果你係win 8.1 可以試試

http://www.mobile00.com/topicdetail.php?f=300&t=3599098

唔知比唔比post第個forum既Link

如果你係win 8.1 可以試試
童搜無K 發表於 2014-9-18 21:42

相容性mode果個: 會變翻細字
控制台個格仔: tick左會用翻以前xp-win7果種縮放, 會容易爛layout

回覆 7# KinChungE

how about mactype?
    http://candy-sky.net/2014/01/21/mactype-20131231/#more-6255

回覆  KinChungE

how about mactype?
gamezz 發表於 2014-9-19 10:31

冇關係
如果係變檬果D, 用mactype都只會mactype render後再以圖片(bitmap)方式被拉大, 一樣檬
如果爛layout, mactype不能解決

相容性mode果個: 會變翻細字
控制台個格仔: tick左會用翻以前xp-win7果種縮放, 會容易爛layout ...
KinChungE 發表於 2014-9-19 08:02

咁我決定用相容mode逐個轉
控制台果個tick完所有野都好細(14" 1920x1080)