[開箱] Surface Pro 3 到手

用學生offer買左部128GB版本連type cover
琴日攞到機體驗左一日
部機真係好靚仔

12吋3:2 mon打橫唔覺大
但打直就覺得幾大部下
可能我隻手比較細加上部機唔算好輕,單手攞住部機有少少辛苦,要搵岩姿勢先冇咁容易累

部機要裝好曬update先可以正常發揮枝筆
如果唔裝齊的話枝筆要好大力先寫到
筆頂粒制搭onenote用好方便
click一下係開onenote
double click係screenshot去onenote
我覺得如果可以用到枝筆開camera然後就perfect

講起枝筆,雖然功能多多
但要換電呢下麻煩
除左要粒4A電之外仲要兩粒鈕扣電
4A電扭開枝筆就換得
另外兩粒就要扭螺絲先換到.....
而我搵唔到岩size的螺絲批...遲下冇電的話都唔知點算

Kickstand都幾穩陣
希望用耐左唔會鬆啦
放大腿上用耐左會被個stand壓到有少少唔舒服
不過隔住褲的話應該ok

網上見到有d sp3有過熱問題
我好彩冇遇到
不過平時用部機背面右方微暖
有loading時例如windows update緊會發熱,不過尚算接受到
反而有時無端端都會發熱呢樣衰d(雖然冇過熱關幾),應該係windows問題
風扇平時好靜唔多覺有聲,不過運作時機好奇怪,時快時慢
有時部機明明冇乜loading又冇發熱都會聽到風扇轉得快左
風扇快起上黎都幾大聲,係類似收音機咁的沙沙聲

續航應該就冇9個鐘咁多
不過上上網上lecture睇pdf jot下note都應該可以撐到6-7個鐘

其他優/缺點:
個mon好靚亦夠光,但resolution高令部分desktop app會變矇
前置喇叭音量都幾大聲
type cover可以摺起幾得意,不過用落唔覺分別
鍵盤手感還好,咁薄唔expect太多,不過用慣大keyboard感覺d制好逼,要時間習慣下
touchpad夠闊但唔夠長,scroll會唔多夠位
win8.1輸入法

如果純粹用來上網, 唔打機, 代替desktop....夠唔用?

如果純粹用來上網, 唔打機, 代替desktop....夠唔用?
yeekong 發表於 2014-9-27 16:35

齋上網冇問題,但要留意desktop chrome對touch screen support好差
scroll完全唔順,不過可以裝plugin解決

但如果只係上網又唔需要買咁high end... atom平板都應該夠

支持用後感
希望MS快D tune好或輕或重既發熱異常

同是Surface pro 3 用家路過~~
部機番黎無耐已經上m$網使用維修 1換1 服務
事源係 裝window update -> 過熱出logo -> 自動shutdown 左 -> 重開完全無晝面(但keyboard 背光有燈)
試過晒m$網上完全關機個類方法 最終換機解決 全部Data拎五番   
極之懷疑甘岩拎左部次貨... 換機後 開心使用中
ps. i5 8G ram 256ssd

事源係 裝window updat ...
happy1234 發表於 2014-9-28 11:32

請問換機手續如何?

請問換機手續如何?
wongkp 發表於 2014-9-28 15:07

去M$ surface 專頁 -> 支援 -> 註冊Pro 3 保養 就可以見到保養去到幾時
支援頁 -> 排程一次硬體服務 就可以去申請換機
基本上係網上send 左要求過去 -> 等佢準備2-3個工作天 ->去MK某家品換領中心 換機

事源係 裝window updat ...
happy1234 發表於 2014-9-28 11:32

我都拎左部256, 一樣 update 完 Mon 唔著, keyboard 有燈, window button 有反應。 但我好彩解決到, 方法: 同時按power+vol-(或+) 7秒, 可以硬性關機(或reboot機)。 最後重新開到機就無事。

via HKEPC Reader for Android