[開箱] 入手 Asus Chromebook C200

[超簡單開箱]
很樸實的盒子

config都印在盒底

開起嚟好似個公事喼咁

機身(已經很多指模)+火牛+兩張紙仔咁大把....

左側: 電源, hdmi, usb3.0, sd slot, mic/headphone slot

右側: 只有usb2.0同鎖機孔

網上寫的: usb3.0 x 1 / usb2.0 x 2 (???), 應該係計埋usb3.0

720p HD Cam, 好似只能喺hangout用

keyboard同touchpad, touchpad可以按下/或者輕觸一下就是mouse left click
keyboard打上手的感覺還好的

喺公司收到機後急不及待打開試, 因為係美國插要搵萬能蘇,
搵到後發現部機原來差唔多差足電....

很簡單的設定, wifi, google accounts setting 後就已經可以用.

星期六朝早試機, check吓部機嘅config係咪4GB ram同32GB storage, 發現可用空間只有23GB左右, 咁9GB係咪俾chromeos用咗?

朝早摸吓點玩部機, 上吓網, 睇youtube, 試chromecast extension.
感覺上色水很淡, youtube喺720下播放暢順, 1080就間唔中kick住kick住.
(睇review有人comment過話部機寫明resolution只有1366 x 768, 點解要試1080, 就算順又點, 跟住實有人問2k/4k片得唔得.)

另外部機真係好靜.

星期一返咗大陸做嘢, 亦拎埋部機上去, 試吓喺冇network嘅情況如何.
(客嘅office有wifi但係我不嬲都唔用!)
大部分時間我只需要開啟手指入面嘅word同excel file.
word是還可以的, 格式上與我另一個同事沒多差別.
不過放大後標示的位置出現很大偏差.

excel就差不多可以完全放棄.
因為公司的excel file有幾個tab + 運算公式, 開file已經有無力的感覺.
開到要俾時間佢顯示, 每次scroll down都要load(張sheet有千幾個row), 到轉tab時又要load, 當返回啱啱睇完嘅tab亦要再load過.
我諗目前只能應付簡單的報表運用.

其實使用其間發生幾個問題:

1) 針對中文輸入的問題
   - 倉頡輸入後按spacebar無反應, 要restart部機先解決到
   - 倉頡拆碼好似唔同咗

2) 如果預設放大125%, calculator都會預設放大, 但係個框都係咁細, 基本上喺用唔到.

3) Play book, 我tick咗啲書available offline之後冇辦法untick....

最後一樣:
唔好問玩唔玩到P&D!

how much?

support
希望有多啲 chromebook用家分享

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

機身好似好厚下?

Support x2
叉滿可捱幾耐?

how much?
ming8k 發表於 2014-9-27 12:51

US$301 + US¥71運費
運費真係超貴, 不過星期二晚訂, 星期五lunch前到手。

US$301 + US¥71運費
運費真係超貴, 不過星期二晚訂, 星期五lunch前到手。
louiefan 發表於 27/9/2014 18:28

加埋都成3k喎
前後唔使三日又真係幾快手喎

Touchpad有啲gesture要習慣,善用"三指神功"

100 Best Chromebook Tips, Tricks and Time Savers

買唔到 Chromebook 但 "類 Chromebook" 行 Win8.1 Bing 版既香港有賣
你 部好d