[開箱] [EeePC 重生] ASUS X200MA Win 8.1 BING Edition

見到有版友貼 ASUS Chromebook
我又貼下電腦節 "倉底貨" ($1998) , 其實買左都成個星期 遲左開post

部機 唔係間間有, 部份腦店同 某連鎖店 (有賣 U38N 個間) 有少量 "電腦節貨尾" 賣緊

賣機個 sales 話特價品 無得選色....只有白色 (好易污糟.....)
同埋 因為特價貨 mon 如果有死點無得退, 叫自行搵 華仔俱樂部喎
Sales 哥哥唔多想 sell 呢部機 , 未買之前都建議買部 A_er V5-111 或者 華仔貴d model
話 Pentium 四核貴d 靚d mon 之類  ( 不過佢都無講錯既   )

I/O 接口合格既

1x USB 3.0 , 2x USB 2.0,  HDMI x1 , D-Sub x1 , 有 RJ45

機底 唔知點打開, 基本上唔預你打開

Google search 過 YouTube , 研究左點拆
( 已無保 )

Mainboard.....焊死無得加RAM

Spec 就唔及版友部 Chromebook 了
- Celeron N2830
- 2GB RAM (MAX, 焊死 無 SODIMM slot 加)
- 500GB SATA HDD (唔預你拆機=  無得換)
- 10.1" 1366x768 mon (non-touch)
- 內置3Cell 電
- Windows 8.1 BING Edition

反正都拆左無保, 順手換左隻 128GB SSD 落去
但係部機既速度都覺得晒左隻 SSD.......

如果你問我 中唔中伏 , well , 咁既價錢 如果唔拆機 ok 就咁當文書用 OK ,

$2000 有部 Win 8.1 電腦用, 舊電玩到 3~4個鐘  @ WiFi , 又有埋 RJ45
唔係買山寨大陸廠出 (笑)  有一年保 重想點?
小朋友拿黎做下功課 細細部機 ok 既

只係睇你鍾唔鍾意用 Windows 8 了, Win 7 64bit 安到, Win 7 32bit ASUS 無比齊 Driver , 我試過安完用唔到d Hotkey 無 Display Driver 都已經衰
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Asus無包0死點,唔關係唔係特價事…
一萬既機,有死點,佢都唔一定換畀你

"倉底貨"?
無錯,佢係電腦節前後推出,但因為chain store唔比,所以腦場都無咩人賣/sell.
八月貨都叫"倉底貨",我真係無野講

有一點十分同意 好抵用
不過唔知樓主“$2000 有部 Win 8.1 電腦用, 唔係買山寨大陸廠出 (笑)  有一年保 重想點?”係指山寨大陸廠既機有一年定咩…
因為Asus X200係2年保的

1366x768 TN都叫靚mon?

Asus無包0死點,唔關係唔係特價事…
一萬既機,有死點,佢都唔一定換畀你

"倉底貨"?
無錯,佢係電腦節前後 ...
stanleymm 發表於 29-9-2014 06:12 PM

死點policy 間間廠唔同, 不過佢咁講我照咁寫翻出黎
我係某大型電子產品連鎖店買既 , 當時佢係指出係 "電腦節" 賣淨既倉底貨 (八月尾完, 我九月中買, 呢個post 部機其實 用左一個星期左右 , 唔得閒post 咁解)

問過保用 , 盒上寫明呢隻model 得一年

1366x768 TN都叫靚mon?
KinChungE 發表於 29-9-2014 06:33 PM

Sales 哥哥唔多想 sell 呢部機 , 未買之前都建議買部 A_er V5-111 或者 華仔貴d model
話 Pentium 四核貴d 靚d mon
之類  

我有話過呢部機係靚mon 咩?
我講 Sales sell 我買貴d 既其他機詐

佢隻mon 至少好過 Lenovo Thinkpad EDGE / X100e 系列

另外有關 Driver 個度
因為得 2GB RAM , 你唔想安 Win 7 64bit 既話可以試下搵下 J1800/J1900 既 Win 7 32bit Display  + Chipset  Driver  試下安

WiFi / Hotkey 個d 就無計了

http://www.asus.com/hk/Notebooks ... 0CA/specifications/

保固
2-年全球硬體有限保固。*依據國家而有不同
1-年電池包保固
透過網站介面提供線上問題解決服務 (BIOS、驅動程式更新)
作業系統(Windows® 8 ) 安裝/解除安裝諮詢
搭贈軟體安裝/解除安裝諮詢
華碩軟體支援

回覆 7# stanleymm

BING 版只有一年 

2000銀買win8. Tablet 好過

支持開箱!

黎緊仲有部Win8.1 ASUS EeeBook X205準備出
Intel Atom Z3735 Bay Trail+2GB RAM+64GB SSD
199 美元only

唔知邊部性價比高d呢