三星個mon有鬼影, burn死左

我用緊三星s4, 因為用左成年幾最下面都系放相同icon, 而家個mon burn死左,全白色的時候會有個暗影,我之幾 ...
petercheung 發表於 2014-10-3 15:27

放心....三星 notebook 仲未用 Super AMOLED mon, 依然用緊 TN mon 唔會出現燒印嘅

我用緊三星s4, 因為用左成年幾最下面都系放相同icon, 而家個mon burn死左,全白色的時候會有個暗影,我之幾 ...
petercheung 發表於 3/10/2014 15:27

你呢個情況係三星自家AMOLED mon獨有,總之唔用呢款mon就唔會有以上情況出現

你呢個情況係三星自家AMOLED mon獨有,總之唔用呢款mon就唔會有以上情況出現 ...
ming8k 發表於 2014-10-3 18:19

其他OLED mon都一樣會有
不過除左Samsung外都冇幾多間出OLED Panel
除Samsung外我見過實物既只有一款, 就係Nokia既PMOLED

回覆 5# KinChungE

flex 呢

回覆  KinChungE

flex 呢
ken476551134 發表於 2014-10-5 00:13

一款咁大把
邊似samsung咁熱愛OLED

回覆 7# KinChungE

pentile 其實有咩好處

ken476551134 發表於 2014-10-5 13:25

節省成本
仲唔夠?

ken476551134 發表於 2014-10-5 13:25

pentile 係另一回事

OLED 每個pixel 都係獨立發光,所以會視乎使用情況而各自消耗/衰減
所以用得多會有鬼影
但TFT mon (e.g. TN 同IPS) 用背光顯示,所以唔會獨立變色

而由於OLED 做唔到極高密度,所以先有pentile 做數字呃人