新手去灣電科柏買NB有什麼需要注意?

弱弱地說一句,本人是電腦新手,最近想入手一部Lenovo的G50-70,於是去了灣仔電腦城。過程中有留意到一間叫科柏電腦的攤位,G50-70價錢的大概3499-3900左右,於是有興趣想買。但在yahoo上查到有這間公司的不良記錄,所以心裡頭也有些少不安,不知道各位達人能否略施妙囊,幫一幫小弟?

嗰啲不良記錄好多年前嘅事, 依家或者已經唔敢做
科X...我 5 年前曾買過 netbook 冇事 OK
因為我喺閒日非繁忙時間幫襯, 唔俾佢用要裝 windows 為藉口
叫你去飲茶...一陣返嚟攞機, 我係即時睇實佢開封條,爆 windows  

回覆 1# willleung

提提你...依間科 X 最興將 intel i3 同 i5 双核心 cpu 叫做四核心, 好多年前直至現在都咁叫

喱樣你要做吓功課, 識分 cpu 嘅 spec, 咪聽佢亂點咁囉  

最緊要唔好先錢後貨,首先要check下原盒封口膠紙有無開過,底面都要check,仲要留意下係咪一層封箱膠紙,有d開過會返pack再“痴“番膠紙上去,之後可以開箱check下電腦本體外殼有無花損,對下機身同盒既serial no,滿意的話就叫sales開機check下mon有無光死點,試埋keyboard  d掣有無問題

由於電腦第一次開機時會比較耐少少,皆因佢要setup部機,如果此時sales叫你行個圈轉頭返黎攞機,你就唔好,要睇住佢,唔好比佢地有機會換野,當一切攪掂之後,最後就當然科水走人啦

回覆  willleung

提提你...依間科 X 最興將 intel i3 同 i5 双核心 cpu 叫做四核心, 好多年前直至現在都 ...
imax 發表於 3/10/2014 22:30

所以就事前做定功課,就話之佢亂吹

其實我建議你放棄去呢間,始終你是新手,佢地係一班專業搵水魚銷售服務業,佢地係不會放棄任何機會去搵,心裡拿住拿住咁可必呢。
始終佢地手頭上係有呢類貨,點都想方法散咗佢,不留神就佢開心你唔開心咁囉。
如果你認為真係便宜很多,你未當係賭博一場,又唔會輸哂。

感謝各位大大拔刀相助!

回復 1 #willleung

黑到核爆

依間白店唔好攪我啦

剩係得班阿叔同自由行先會上當