[操作疑難] 舊notebook散熱點搞好??

我部acer 4820TG部野開始成日full load過熱成日都過100度><
粒U係 I5 430m
今日換左散熱膏...但效果都係無咩改善...點算好
ps用左4年 之前每年半換一次都有D成效..但今次換左都唔係好work

我部陳年 thinkpad 都有你講嘅問題,次次睇親 YouTube 都會熄機。後來買個  cooler master 風扇座就得。 ...
knockhead 發表於 2014-10-15 03:36 PM
試下先~ 我都有個座 不過放埋一邊左N年

不外乎清下塵, 加底座FAN,

如果硬件上想無咁熱,換低WATT既CPU, 換SSD (硬盤係熱既另一元兇),

如果唔怕嘈, 加大FAN轉數!

不外乎清下塵, 加底座FAN,

如果硬件上想無咁熱,換低WATT既CPU, 換SSD (硬盤係熱既另一元兇),

如果唔怕嘈 ...
tenny 發表於 2014-10-15 03:49 PM

考慮梗仲值唔值得投資 因為部野都用左4年
換膏個陣都有清塵
anyway我用緊7k2 hdd 應該都有影響

我舊年年頭喺淘寶買呢隻,只係 75 人仔。
knockhead 發表於 2014-10-15 03:50 PM
謝share ~~我都睇下ebay先

考慮梗仲值唔值得投資 因為部野都用左4年
換膏個陣都有清塵
anyway我用緊7k2 hdd 應該都有影響 ...
lyh1993 發表於 2014-10-15 16:19

買左FAN先, 如果夠用就無謂UPGRADE

如果部機已經四歲。。。
換膏清塵o既時候 可以試下拆隻sink落黎
用風筒吹佢一陣 如果另一面唔熱 咁可能條heatpipe氣數已盡

如果部機已經四歲。。。
換膏清塵o既時候 可以試下拆隻sink落黎
用風筒吹佢一陣 如果另一面唔熱 咁可能條h ...
nelsonlee130 發表於 2014-10-15 06:07 PM
今日再拆多次試左....條heatsink又唔似有事 因為傳熱好快
唔通係難熱膏有事....