求解像1920x1080的notebook推介

因為房中實在冇位,打算放棄機箱,用返notebook
不過nokebook的mon太細,我預定將會把畫面轉入房中的24寸mon
所以希望能搵部1920x1080的像解度的notebook,有獨立display,因為都會玩game
最好係富士通、dell,唔知有冇師兄有心水?

既然另有mon
咁notebook mon無1080p有咩所謂?

既然另有mon
咁notebook mon無1080p有咩所謂?
EITCo 發表於 2014-11-4 16:01

我之前冇試過用notebook出mon
如果部notebook冇1920x1080,出到1920x1080的不就是夾硬放大畫面了?

定係而家的notebook都出到1920x1080,只係個notebook mon冇咁高解像而已?

我之前冇試過用notebook出mon
如果部notebook冇1920x1080,出到1920x1080的不就是夾硬放大畫面了?

定係 ...
newbie88 發表於 2014-11-4 16:29

notebook mon 無 1080 的影響主要是行不到 clone
只能行 single/extend

Asus UX303  ??

notebook mon 無 1080 的影響主要是行不到 clone
只能行 single/extend
usei 發表於 2014-11-4 16:51

唔係好明,希望師兄可以說明一下

總之, 如果你有external mon, 任何一部都可以.

總之, 如果你有external mon, 任何一部都可以.
sammie 發表於 2014-11-4 18:39

即係我有個24寸MON
之後NOTEBOOK唔洗理,而家的都可以出返1920X1080的畫面了?

即係我有個24寸MON
之後NOTEBOOK唔洗理,而家的都可以出返1920X1080的畫面了? ...
newbie88 發表於 2014-11-4 18:42

最少留意下有冇個hdmi 之類果d plug

回覆 6# newbie88

clone - 兩個畫面一樣,外接 mon 會跟 notebook 的解像度
extend - 把 notebook 的畫面連結到外接 mon,可以不同解像度,但解像度較低一邊 mouse 會感覺突然加快,touch mon 不能在外接那邊用
single - 只在外接 mon 顯示,基本上沒有限制,但 touch mon 會失去操作能力,平版電腦上使用需準備 keyboard/mouse