新買部yoga 2 wifi不停斷線

點樣知到係win8.1問題, 定係部機有問題? 因為如果部機有問題, 可以十日內換過部

玩左三個鐘斷左最小四次

九成部機問題...

會唔會係個ROUTER 唔夾呀~? !

九成部機問題...
SkyTester 發表於 2014-11-8 20:55

thanks, 咁唯有拎番去換

會唔會係個ROUTER 唔夾呀~? !
acc_old_old 發表於 2014-11-8 21:26

但我之前用過幾部notebook加電話都冇問題呀

thinkpad lenovo yoga?
有可能係intel 7260問題
我用linux 都係更新左kernel先無問題
你試下更新wifi卡driver

thinkpad yoga?
有可能係intel 7260問題
我用linux 都係更新左kernel先無問題
你試下更新wifi卡driver ...
e23 發表於 2014-11-8 22:23

唔係thinkpad, 只係yoga 2 13咋
不過都係intel 7260
我尋日已經update左driver, 都係一樣係咁斷線
但我上網揾, 好似唔小yoga pro user有呢個問題. 但我只係yoga 13又唔見有人提
所以唔知點好

試下入去控制台\網路和網際網路\網路連線
Wifi Card 內容 -> 設定 -> 電源管理
Untick 允許電腦關閉這個裝置以節省電源

Lenovo 一般而已,
唔係以前的thinkpad.

我斷線的情況,是個多小時斷一次
在lenovo 網站內更新driver之後情況依舊沒變.
之後在intel 網站內更新了intel 7260 driver
driver 版本是 16.10.0.5
日期: 28-1-2014
已沒有再間中斷線的問題了!