新買既notebook ram用唔到係舊機度,可以點搞?

岩岩買左條kingstone 4gb notebook ram俾舊notebook(i3 350m, 第一代i3果個年度),點知連windows都boot唔入,應該係motherbother唔support 單條4gb
真麻煩,無地方用,新既notebook又插爆哂
大家有無試過e種情況?當二手賣番佢出去又好似好唔低,又退唔到貨

部舊notebook 係咩model?

襯新買二手賣出去應該唔會蝕好多
好過越等得耐就越唔值 (除非ram價又大升)

部舊notebook 係咩model?

襯新買二手賣出去應該唔會蝕好多
好過越等得耐就越唔值 (除非ram價又大升) ...
prowede 發表於 2014-11-9 17:45

試左2~3部舊notebook,唔同牌子,有Samsung r440, Fujitsu lh530,update埋bios都唔work
e幾部機共同點都係用第一代i core cpu,
買之前已經做左少少google,d網話最高支持8GB ram,點知一買就中招

估計你可能買左單面既4GB RAM
一代i3/i5/i7可以用單條4GB, 不過一定要雙面

我之前X201 + 8GB RAM好正常

我兩部舊i-3都係4GB x 2噃,樓主係咪買咗條低電壓版呀?舊i-3唔support DDR3L噃.....

我兩部舊i-3都係4GB x 2噃,樓主係咪買咗條低電壓版呀?舊i-3唔support DDR3L噃..... ...
名劍 發表於 2014-11-10 10:02

的確係買左1.35V 既RAM
買果時以為低電壓,行1.5V照計都應該無事,CPU都係差唔多,點知.....

估計你可能買左單面既4GB RAM
一代i3/i5/i7可以用單條4GB, 不過一定要雙面

我之前X201 + 8GB RAM好正常 ...
KinChungE 發表於 2014-11-10 00:45

兩面都有CHIPS,應該係雙面,估唔到買RAM都要注意咁多野

我兩部舊i-3都係4GB x 2噃,樓主係咪買咗條低電壓版呀?舊i-3唔support DDR3L噃..... ...
名劍 發表於 2014-11-10 10:02

唔洗轉 DDR4 已經將舊 ram 沒收

唔洗轉 DDR4 已經將舊 ram 沒收
usei 發表於 2014-11-11 12:34

ching,唔係好明....

回覆 9# 名劍

DDR3 ram 過不到用 DDR3L 的新機
變相沒收

如果無 DDR3L 可以用到轉 DDR4 之前