一萬蚊,想要i7,IPS FHD mon,除N550JK仲有乜選擇?

之前幫三個朋友出過N550JK,而家輪到我頂唔順想換機,腦場有舖開我N550JK cash 8K,但除左呢部唔知有冇其他差唔多價位既機又ok呢?

Acer VN7-591G好似都幾好,各位仲有其他建議嗎?

acer ="(

yoga2pro

要render片,U系CPU不會考慮

要render片,U系CPU不會考慮
ahshing 發表於 2014-11-27 06:04 AM

係....有I7都無用 3代U系i7 同2代i5分別唔大
http://hwbot.org/submission/2651 ... 7_3517u_2.67_points

係....有I7都無用 3代U系i7 同2代i5分別唔大
lyh1993 發表於 2014-11-27 17:59

是的,INTEL最黑就是U系I7,整個U系就分有i3 和 i5 便成了,基本上所有i5-i7低壓版的性能都是差不多,實際速度要看ULTRABOOK散熱能力,U系CPU 三代最低級i5 和 四代最高級i7,實際跑分相差1/3,但實際i7低壓版高速下長期是HOLD不住的,相反i5 低壓長期可超頻運行至2.4GHZ左右,所以整體速度其實是差不多。

要速度買I7-四核,要省電買4210U便可了。

是的,INTEL最黑就是U系I7,整個U系就分有i3 和 i5 便成了,基本上所有i5-i7低壓版的性能都是差不多 ...
evec 發表於 2014-11-27 21:23

i3u 無 turbo boost 性能好低

i3m 的 clock speed 高好多, 但 haswell 好少見

八千好價, 咩 spec?

我一個月前買都要 96xx, 4700hq, 850M 4G, 1x8G 1600Mhz Ram, 1T HDD

八千好價, 咩 spec?

我一個月前買都要 96xx, 4700hq, 850M 4G, 1x8G 1600Mhz Ram, 1T HDD
rabbit82047 發表於 2014-11-28 13:59

應該係$8700,$8000既話可能我即刻去左馬...