[操作疑難] 有意想由卓面機轉用NOTEBOOK,但有一些問題想請教各位師兄!

因本人的卓面機已好舊,想換部新的,見到NOTEBOOK的配備同卓面機都差不太遠(不計MON),有意想轉用,但本人未用過NOTEBOOK,未有呢方面的知識,所以有一些問題想請教一下各位師兄!

1.同價錢的NOTEBOOK配備同卓面機相比,效能是否差不多嗎(不計MON大小,只計性能)?

2.NOTEBOOK既CPU同RAM,顯示卡,硬碟等能否更換及升級呢?

3.NOTEBOOK能否接駁電腦MON使用呢?

4.能否接外置硬碟呢?

5.用來打機的話,NOTEBOOK的較能能否應付到呢?

6.散熱效能好嗎?

7.會否容意壞嗎?如過了保養期後,維修會否有什麼問題嗎?

8.能否接駁外置MOUSE及KEYBOARD或遊戲手掣呢?

煩請各位師解答,謝謝!

1. 當然不是, 同價錢下一定Desktop效能較好
2. CPU/顯示卡多數唔得, RAM一部部機, 硬碟多數可以
3/4. 可以
5/6/7. 視乎你買邊部, 過保養維修隨時貴過買部新
8. 可以

#2 個位大師兄好資深 都講得好岩
但另外兩個重點係 3同5如果同時發生
如果駁外置既MON 就以INTEL為例  會用返粒ONBOARD GPU 所以想打機就難發揮

#2 個位大師兄好資深 都講得好岩
但另外兩個重點係 3同5如果同時發生
如果駁外置既MON 就以INTEL為例  會用 ...
剋星 發表於 2014-12-29 19:33

點會, 你有獨顯新機, Nv黎講有很得set

desktop ,  notebook.... 用過.....

notebook  慳位, 流動方便 , 如甚少拎出街用....  
用 desktop 好過......

notebook mon 細 ,
notebook..... 散熱...冇甘好 ,  過 3 年左右  就要 拆機 清下塵...  ( home 用 ).....

thx

有地方, 放DESKTOP
無地方, 用LAPTOP

若果要經常攞出街先至買 notebook, 如果屋企用, 都係 desktop 好 D.

1. 當然不是, 同價錢下一定Desktop效能較好
2. CPU/顯示卡多數唔得, RAM一部部機, 硬碟多數可以
3/4. 可以
...
KinChungE 發表於 2014-12-29 16:06

再補充:
9. 有些低級/中級沒有易拆底盤,換HDD要用爆殼才能攪。由期是穩定高的Asus NB入門/中價機最麻煩就呢個問題

另回覆#1 4.能否接外置硬碟呢?
10. 一般用USB 3.0比e-SATA在CPU佔用率高和速度慢。e-SATA不是NB標准裝備,一般只出現身在高階機NB。如果要External HDD要boot Windows只能用e-SATA

有地方, 放DESKTOP
無地方, 用LAPTOP
jasonwkc 發表於 2014-12-30 01:59

x2
如果動手力強,買部ITX都好攪過NB

再補充:
9. 有些低級/中級沒有易拆底盤,換HDD要用爆殼才能攪。由期是穩定高的Asus NB入門/中價機最麻煩 ...
computer1975 發表於 2014-12-30 22:36

而家即使高階notebook都極少有eSATA