宜家d notebook真係衰

Bios有個叫 secure boot 嘅野,就算disable左都唔比人裝其他windows 版,你懂 的。

火牛連接地都變膠腳,另外,內部cut cost比以前嚴重(佢地話輕d),cpu 冇得換,冇ram slot,唔比人加ram .用100Mbps lan,4年前,同一供錢都1000Mbps啦。

電池由6cells 變4 cells,使用使時間短左,唔見得新cpu慳電囉

1. disable左就裝到其他舊版windows / 非windows都得, 你邊部機唔得?
2. 變膠腳就真係差D, 不過CPU冇得換其實好耐以前已經唔少機係咁
3. Haswell/Broadwell比以前既CPU慳左左就一定, 不過廠方見慳左電就改細電池減輕重量, 而唔係keep翻同一電池令續航力更高 (因為標輕D可以賣貴D)

回覆 2# KinChungE

windows 7 ,dvd 就停左係startingwindows個度,裝唔到

回覆  KinChungE

windows 7 ,dvd 就停左係startingwindows個度,裝唔到
肥寶 發表於 2015-1-5 14:42

USB DVD Writer?
插去USB 2.0 port試下
或者入bios將usb 3.0 mode改為disabled

回覆 4# KinChungE

f551ca 內置個dvd rw
唔同隻碟有id 唔啱id唔比裝

留意下Disable Security Boot後, 有冇開左CSM Support, 要開翻佢

原來你用呢款機, 唔怪得你話唔覺慳電, 因為呢部係ivy bridge

1. disable左就裝到其他舊版windows / 非windows都得, 你邊部機唔得?
2. 變膠腳就真係差D, 不過CPU冇得換其 ...
KinChungE 發表於 2015-1-5 14:39

現在不少機無 win7 driver
出 win10 後情況會更嚴重

回覆 6# KinChungE

csm係咩東東黎架?

現在不少機無 win7 driver
出 win10 後情況會更嚴重
usei 發表於 2015-1-5 14:57

早買好過

回覆  KinChungE

csm係咩東東黎架?
肥寶 發表於 2015-1-5 15:19

CSM(Capatibility Support Module)

以前既電腦不嬲bios預設已經開左佢
但係開Secure Boot會令佢熄左