[操作疑難] THINKPAD充電如何設定上限??

我有部VAIO係有得SET 50/80%電以上唔會再充電
但部THINKPAD E540(原裝WIN8.1)就搵唔到呢個設定,我見佢充到100%滿都重寫住充電中....
請問係有冇得SET的??

THX~~~

Windows 8.1冇左
Win 7年代有Power Manager可以手動set

點解冇左?  多得Lenovo喇
唔出Power Manager for Win 8.1版

btw, 相容模式裝ThinkVantage Power Manager一樣得

Windows 8.1冇左
Win 7年代有Power Manager可以手動set

點解冇左?  多得Lenovo喇
唔出Power Manage ...
KinChungE 發表於 2015-1-11 09:42

http://forums.lenovo.com/t5/Wind ... without/td-p/916361

lcy513777 發表於 2015-1-11 20:17

完全唔明點解佢仲唔出番個制比人用...  要人自己用regedit改。

完全唔明點解佢仲唔出番個制比人用...  要人自己用regedit改。
KimuraKouichi 發表於 2015-1-12 08:19

因為佢想你唔好用
只係bios照抄舊機, 所以個功能懶得remove

改完 如果知道自己聽日要出街用~要點做?

唔該大家,搞掂了
真係多得Lenovo唔少

改完 如果知道自己聽日要出街用~要點做?
idleman 發表於 2015-1-13 00:39

用regedit,export電池部份registry(設記不是全部!!!),將未修改和已修改的各存一份。

出街前用explorer double click import未修前的registry檔就可以,再重新開機再充電。去完街import已修改

修改REGISTRY操作不當會導致Windows死機,後果自負

Thinkvantage Power Manager => 進階 => Battery 有得Set,剛買左部X240都得。

Edit:原來Win8.1冇左…

樓主更係無睇我呢篇黑主必看文

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2020744