[操作疑難] 點解關緊機都幫我待機咁弱智

我如果notebook關緊機,未完成就合埋部機,佢會幫我sleep左佢
第二日用時一開佢話正在關機,點解咁低能

定大家都會淨待機唔熄機,不過印象中係明顯有扣電

via HKEPC Reader for Android

我如果notebook關緊機,未完成就合埋部機,佢會幫我sleep左佢

定 ...
gserli 發表於 2015-1-13 23:26

係,大多數都係咁

定 ...
gserli 發表於 2015-1-13 23:26

set走左個合埋部機sleep就得lor

Sleep是硬件觸發,優先權高過你從系統點擊的關機操作。。。

set走左個合埋部機sleep就得lor
askh22 發表於 2015-1-14 10:21

你岩

你岩
gserli 發表於 2015-1-14 11:33

答你part2, 我會揀休眠(hibernate). 唔食電同埋開返之後可以繼續做野

點解咁低能 <-- 呢個你要問Microsoft

答你part2, 我會揀休眠(hibernate). 唔食電同埋開返之後可以繼續做野
askh22 發表於 2015-1-14 13:49

以前Windows XP譯Sleep做待機,hibernate叫休眠
而家可能唔知邊個低能仔話唔岩意思,譯做睡眠同休眠
有時真係分唔到

btw,睡眠要save,應該熄仲耐

via HKEPC Reader for Android

以前Windows XP譯Sleep做待機,hibernate叫休眠
而家可能唔知邊個低能仔話唔岩意思,譯做睡眠同休眠
有時 ...
gserli 發表於 2015-1-15 08:30

用緊英文win7, 已經n年唔知繁中windows既hibernate係咩名
我試過同shutdown差唔多,仲有我唔使煩要save嗮d野. 宜家通常禮拜五先關機