[2手 Thinkpad][討論]設畫了換哂公司啲台機,目標已訂立。

公司開始唔夠機用,還想把老舊的台機換掉。
時間唔急,因為急都無用,可遇不可求。
目標 1 : 2手Thinkpad,因為部部都容易換硬件,而且大部份都有多一個mini pci-e slot。
目標 2 : SSD,基本上買2手目的係,張畢錢套落去SSD。

先前搵到E420 x 2 (i3/i5)  / L412 x 1 (i3),老實文書機十分夠用。

剛啱搵到部二手Lenovo ThinkPad Edge 11 (i3-380UM, 4GB Ram)6cell
價錢啱心水,不過有一個問題?
380UM我睇過資料,強續航力,不過1.33Ghz我點擔心,買佢因為會帶出街,想代替我現時部E420(i5)
我主力都係文書excel
不過我有個經驗,我本身用緊部Lenovo U160 U5300,老實用到火,我配咗SSD比佢,但在ms excel下都係fullload cpu好鬼耐。而且經常過熱死機。
呢部Edge11我同樣會配m550 + msata ssd
問題係,直唔直得入手?$1000

請各位給點意見

謝謝

公司開始唔夠機用,還想把老舊的台機換掉。
時間唔急,因為急都無用,可遇不可求。
目標 1 : 2手Thinkpad, ...
風十三 發表於 2015-3-16 12:25

師兄我都見到呢部
不過覺得慢
大約l9400 level
就唔係太有性趣
我check過都係4~5hrs
得11吋mon
諗住都係比多d等bts買mba算
總覺得呢幾年cpu 進步大
Ultrabook 比之前portable太多
所以都係買新好d
Btw 如果唔係要portable,我都有部t60
依然好用
Ibm keyboard 正爆

via HKEPC Reader for Android

仲有excel 好睇cpu
我覺得開工就買部貴d啦

仲有excel 好睇cpu
我覺得開工就買部貴d啦  

tyt01341 發表於 16-3-2015 12:32

無計,畢直有限,我要搵啲夠用機,而家先搵到4部,我仲有十部未搵。
而且呢4部都只係洗咗$4000,SSD就洗咗3000,但我有4部機比同事工作。
$7000我相信只能買到一部半機,無錢無計

同老闆講, 無錢咪換機

公司機用二手, 間公司好極有限

excel full load? 你好多奇怪formula? macro? 如果唔係check下你有冇唔小心係最下type左d野
自從excel 2007比過65535之後就反而有嚟啲問題

excel full load? 你好多奇怪formula? macro? 如果唔係check下你有冇唔小心係最下type左d野
自從excel 200 ...
askh22 發表於 16-3-2015 14:17

之前去麻辡教室,跟果度啲師兄,寫咗個收費excel同客戶時間表
係有行巨集,無諗過慢成咁。
我又唔識debug

同老闆講, 無錢咪換機

公司機用二手, 間公司好極有限
upatchow 發表於 16-3-2015 13:38

唔換未又係無得用,無計。
佢張啲錢放返係員工褔利,算係咁咖喇,今時今日。
我渣住舊錢,其實可以換新機,但我又想同啲同事食好啲。
啲同事好想再食多次龍蝦棘身。同油金魚腩,唯有硬件渣緊啲。

其實有冇D celeron 1000/1005m二手賣?應該好過i3/i5第一代

唔換未又係無得用,無計。
佢張啲錢放返係員工褔利,算係咁咖喇,今時今日。
我渣住舊錢,其實可以 ...
風十三 發表於 2015-3-16 14:37

1.買二手機為環保出分力絕無問題
2.如果你老細唔好比部新機你都無心機做野啦晒gas