萬七蚊有乜新laptop選擇?

萬七蚊內做到最高效能就得架啦

RAM越多越好,SSD越大越快越好
但又想要輕薄,唔知有乜嘢選擇
最多萬七,過咗到買唔到

麻煩各位師兄

萬七蚊內做到最高效能就得架啦

RAM越多越好,SSD越大越快越好
但又想要輕薄,唔知有乜嘢選擇
最多萬 ...
chromechan 發表於 2015-3-16 22:02

樓主你個要求大過唔清晰,好難比到建議你

效能要高>打機或唔打機所要的高效能已經係兩類機黎.

要輕薄>每個人個定位都唔同,有D人覺得1.3KG已經好輕,
               但我自己覺得超過900G已經好重,因為經常要拿出
               街用.

你唔定一個數出黎叫人點答你,最低限度都要話比人知你想點用部機.

回覆 2# kkepic

剪片用機,周街剪片

回覆  kkepic

剪片用機,周街剪片
chromechan 發表於 2015-3-17 17:52

周街剪片?會周圍搵電插?or 帶多舊水電出街?

H.264 家庭玩票?

商業標準video edit?

回覆 4# 6seven

有時候打機,有時候要剪片Full HD mp4,10mbps

回覆  6seven

有時候打機,有時候要剪片Full HD mp4,10mbps
chromechan 發表於 2015-3-17 19:17

如果要打機,閣下無得揀,只有去買gaming 級數notebook了.

但唔打機只係10mbps MP4 video edit呢, macbook air都夠用, 用其imovie 即可, 但電量要就一就了.

PS: 閣下要考慮"電量"同"電源"問題, 難"輕便".

回覆 6# 6seven

請問iris graphic 6100足夠做到普通gaming嗎?

回覆  6seven

請問iris graphic 6100足夠做到普通gaming嗎?
chromechan 發表於 2015-3-18 09:47

"普通"<<<<好睇個人,人人不同,最好去睇返你玩開0既game 0既系統要求.

個人覺得以現時黎講,最底最少最免強都要GT 840M.

但打得機0既notebook 要考慮埋散熱同電源問題.

回覆  6seven

chromechan 發表於 2015-3-18 09:47

買得gaming notebook就一定唔會輕,起碼2kg up,
如果係玩D唔算強勁既game,有好多Ultrabook都可以免強玩到

我部2014版既X1 Carbon CPU i5-4300U, 8GB ram,都可以順暢玩到魔獸世界,
不過要降低隻GAME既畫質,同埋電量只能維持3個鐘(文書處理時9個鐘)