[測試] Lenovo X220 換 IPS panel 前後 (更新多兩張相)

其實網上有很多 post 或 youtube 教點換 IPS mon,不過我就一直懶,所以.......
直接朋友話佢想換,問我一唔一齊買 share 運費
正當我仲考慮緊果時,佢就話最多我幫你換埋勒
我即時答好啦,仲時科埋水啦
亦因為咁,所以就無開箱文或上機圖了
當然我都識做啦,隔離台名句「圖都無張學咩人出post 呀」
專登搵部未換 mon 既 x220 做同場比較
兩部都 set 到最光 (15格) + 大家都熟悉既 wallpaper
先出兩張正面相先,應該唔難估吧

PS 爛電話影 + 要細先可以 upload 上來,質素就忍讓下

正面

並排

=======================
新更新
=======================

之前出 post 打算俾大家估下邊個 mon 係 IPS
點知..... 真係估既人一隻手數得哂
唔講咁多廢話出埋最後兩張相,影得唔好唔好見怪

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

比較亮度意義不大
可視角度先係重點

可視角度一定係ips 勝啦,又唔會嚴重偏色

其實我都想換e420
但淘仔搵唔到有ips

via HKEPC Reader for Android

其實我都想換e420
但淘仔搵唔到有ips

via HKEPC Reader for Android
風十三 發表於 2015-3-20 13:17

X220本身有IPS option先易搞
E420冇

比較亮度意義不大
可視角度先係重點
KinChungE 發表於 2015-3-20 12:41

其實唔係比較亮度,只不過係做到同一setting 下先可以 apple 對 apple
其他 forum 做比較都係咁 set

再者就考下大家眼力睇唔睇到邊塊係 ips
如果睇唔出既就真係考慮下係咪要換

其實唔係比較亮度,只不過係做到同一setting 下先可以 apple 對 apple
其他 forum 做比較都係咁 set

再 ...
Comeon 發表於 2015-3-20 14:26

X220呢款IPS唔代表色靚左, 只係可視角度好左&對比高左
相中圖片不能反映上術好處, 因為根本冇試到以上兩點

X220呢款IPS唔代表色靚左, 只係可視角度好左&對比高左
相中圖片不能反映上術好處, 因為根本冇試到以上兩 ...
KinChungE 發表於 2015-3-20 14:32

簡單D 黎講即係分唔到

正常人用 notebook 唔會係側邊望果去
加上呢個又係得12.5" mon,唔會好像大 mon 咁望兩邊都會有少少變
兩部並排都難分到邊個 mon 對比好D,咁得番一個 mon 時更加睇唔到 TN 同 IPS 分別 (講緊正常使用,唔好又講側邊望過去)

left = IPS, right = TN?

幾銀