想購sony手提電腦求推介

小妹朋友想買部新手提取代已用4年的手提電腦(sony),

預算$7000左右,
14-15吋mon,
主要工作 :睇相,文書,上網,sendemail,睇片,
要用office,
想要i5,要行得快
要行貨,
顯示器要盡量顯示色準一些
牌子佢只用sony
佢應該唔係好慣用平板電腦,因為已有surface,但又唔用借左比親友

我係sony網見有一部$7xxx的 VAIO Fit 15 好以唔錯,但上網找過話係2013年產品

有冇其他適合的推介?要sony的,謝

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 1# chi333

VAIO已經賣左比第個啦

Sony pro 13 i5/i7

回覆  chi333

VAIO已經賣左比第個啦
sfcgta123 發表於 2015-4-4 00:00

賣左比邊間,保養方面如何?

賣左比邊間,保養方面如何?
chi333 發表於 2015-4-4 16:08

受到 PC 產業衰退的影響, Sony 不玩電腦了, 賣掉 VAIO PC 事業

最後決定賣出 VAIO 品牌與 PC 事業給名為 Japan Industrial Partners  日本産業パートナーズ株式会社

只做日本市場, 香港再沒有行貨了   

受到 PC 產業衰退的影響, Sony 不玩電腦了, 賣掉 VAIO PC 事業

最後決定賣出 VAIO 品牌與 PC 事業給名為 ...
imax 發表於 2015-4-4 21:06

謝師兄指點,咁我唯有叫朋友買其他牌子,

初步睇過富士d機有兩年上門,唔知得唔得呢?

或者有冇其他推介?

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

謝師兄指點,咁我唯有叫朋友買其他牌子,

初步睇過富士d機有兩年上門,唔知得唔得呢?

或者有冇其他推介 ...
chi333 發表於 2015-4-4 23:41

fujitsu 好咖.......呢部夠快, 用非慳電 CPU,  Intel Core i5 - 4210M  (3M Cache, up to 3.20 GHz)

除咗睇相會差啲, 因為 mon 只係 1366 X 768

http://www.fortress.com.hk/tc/pr ... family=AFUJAH544M14

fujitsu 好咖.......呢部夠快, 用非慳電 CPU,  Intel Core i5 - 4210M  (3M Cache, up to 3.20 GHz)

除 ...
imax 發表於 2015-4-5 00:08

如果佢肯出多$1000    ,呢部係咪好d

http://www.broadway.com.hk/content/uh554m15b

如果佢肯出多$1000    ,呢部係咪好d

http://www.broadway.com.hk/content/uh554m15b
chi333 發表於 2015-4-5 07:56

哩部輕薄型,用 U 系慳電 CPU 但有 SSD 又追得番速度嘅

但個 SSD 128gb 細裝得少嘢囉,

MON 細咗亦係 1366 x 768, 比 15.6 吋睇相冇咁散

但呢類機多數會用霧面 MON ,為拎出街而設計

為慳電,亮度推最大或者睇相睇片都覺得暗

但做文書又夠光有突,NOTEBOOK 好難就兩方面

買時拍埋去部 15.6 吋比拼邊個 MON 啱睇

貴一千蚊,要諗定拎出街或只放屋企用而取捨

thx,師兄