其實 MacBook pro 既吸引力係邊道?

我係一個網頁設計師,但我一直以來都係用開windows 機的,早3個月前因為見同事好中意用MAC機做野,用左咁多年PC,所以買左部 macbook pro 13 Retina 2014 mid 試下, 但我買左回來,卻長期都用 parallels 來行 windows,因為我唔知點用 mac OSX 來做網頁野,係 windows 用開既 software 到了 mac 版本感覺怪怪的,或者覺得做覺唔夠windows版本方便。

我覺我最大的問題是,我唔知用什麼 app 來做網頁會方便。你們可有推介?

我的網址,我是一個全職的網頁設計 freelancer。
到底我係咪買錯了?
你們有冇人好中意以用 mac 機做野?其實MAC做野,吸引力係邊道?我真的有點後悔買了 MacBook。

小弟自己覺得...
你用黎工作的話,
習慣係最重要...
因為唔習慣會影響生產力,
我之前為左學寫Obj-C所以買左部Mac air,

老實講,
我自己覺得...咪又係NB一部...
話要輕, 而家有唔少差唔多size同重量既NB,
話要型...
美學既野好主觀,
如果人地覺得型覺得靚,
自己個腦就產生"黎樣野好正"既錯覺,
我自己認為應該先放空自己再諗清楚,
點解自己會咁諗...
作為一個成年人, 做咩都好,
係需要有自己既主張同主見,
有時資訊不足而參考人地既意見, 我認為無可厚非,
但唔好忘記最終決定既人都係自己,
錢都係自己出...

到底係唔係買錯只有你自己先知,
如果認為買錯唔緊要, 新買既咪當買使用經驗,
起碼你用過, 唔會心思思想玩下mac,
蝕少少快快趣趣賣返出去,
你生產力係度, 賺到既,
鐘意咪再買返部返黎當玩下或者學野用,
等你用習慣左,
鐘意既咪自然會轉

最後就係建議你,
不如先好好地諗清楚自己需要既係咩先啦...
因為黎個世界無人可以幫你做決定

回覆 2# degtoshiya

同師兄啱啱好相反,我真係係街,lecture hall,coffee shop 見得太多MBP / MBA,真係幾靚都買唔落手。

再者,MB十年都唔換 design真係好悶。

相反,小弟就比較中意少d人買既ultrabook,好似Fujitsu U772 / U904咁,Classy得黎唔會周街同人撞。

Dell XPS 13都好危

宜家就睇到咩人鍾意咩野
rc_90_2000 - 潮流派, 人有我有
degtoshiya - 實用派, 實用為上
DeFiniLoGy - 撞衫派, 一定要特別
其實冇話唔得, 你想點就點, 睇你係邊一派姐
講返mba, 係同spec同價錢下係冇咩對手
但係mbp反而就同其他電腦同價, 除非你仲係覺得你會適合用osx, 如果唔係你賣左買過部普通行windows既notebook仲好(mbp二手價唔錯)

回覆  degtoshiya

同師兄啱啱好相反,我真係係街,lecture hall,coffee shop 見得太多MBP / MBA,真係 ...
DeFiniLoGy 發表於 2015-4-8 07:33

Macbook十年唔換Design?
今次新Macbook 12"咪大改Design

Macbook十年唔換Design?
今次新Macbook 12"咪大改Design
KinChungE 發表於 2015-4-8 09:33

真正來講應該係mba/mbp唔改design
不過mbp2008同2012年改過Design, 未到十年

我係一個網頁設計師,但我一直以來都係用開windows 機的,早3個月前因為見同事好中意用MAC機做野,用左咁多 ...
rc_90_2000 發表於 2015-4-8 02:12

最理性應該係用乜program 買乜機, 話乜機靚仔,乜機好用都係假.

用多年windows 轉 mac 係有一定唔慣,唔慣在於乜都自動化,但出奇地又放心比佢自動化,當然mac osx 都保留手動設定比你去選擇.

mac 最大好處係佢個OS backup recover 設計好, 當用windows 要升級電腦買過部新機返黎,你唔多唔少都要由頭set過部機, 但mac osx 可以直將舊機一比一過落新機, 連program+setting+file過去, 唔會打斷工作.

唔改 design , 即係咁多年都係有個白色既蘋果係芒背。即係都係銀色鋁合金。
唔改下用膠之類。個keyboard ,同pad 多年都係咁上下年。冇乜點變過。
係而家薄左快左囉。

人兄係咪咁既意思?其實我都係買來試一試,但我講的不是外型,我想講係OSX 做野既吸引力所在,因為我之前公司D同事都用來做 development, 我唔明白,點解有 windows 機唔用,中意用 mac 機,mac 做 development 打 code 同 windows 機做,分別係邊道???為什麼要用 mac 機呢?

係唔係食電少d?