請求推介15.6吋, i5,雙 RAM槽(MAX16GB), 可拆電嘅 notebook

宜家嗰個廠商都玩所謂嘅ultra book,都唔見嗮啲desktop replacement
最好係DELL(如有,我自己就搵唔到喇),價錢7000樓下

先謝謝各位師兄。

去nb區問比較合適

desktop replacement, $7000樓下, 比較難喎

係喔,錯區添
以前冇ultra book個concept時,差唔多部部notebook都可以扮下 desktop replacement,宜家啲notebook根本就係以前嘅netbook,完全買唔落手。

係喔,錯區添
以前冇ultra book個concept時,差唔多部部notebook都可以扮下 desktop replacement,宜 ...
天宮葉月 發表於 2015-4-10 17:43

點會等於以前netbook?
Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz        3422
Intel Core i5-2520M @ 2.50GHz        3559
效能上根本差唔多

點會等於以前netbook?
Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz        3422
Intel Core i5-2520M @ 2.50GHz        3559
...
KinChungE 發表於 2015-4-11 15:28

但係隔咗3年喔!3年一樣速度點都解唔通喇嘛 Consider埋Gen5就4年。4年一樣速度都唔知搞邊科!

但係隔咗3年喔!3年一樣速度點都解唔通喇嘛 Consider埋Gen5就4年。4年一樣速度都唔知搞邊科! ...
天宮葉月 發表於 2015-4-11 16:07

純粹睇效能係無用
要睇埋耗電量,溫度
有時科技進步唔一定係純粹performance

純粹睇效能係無用
要睇埋耗電量,溫度
有時科技進步唔一定係純粹performance ...
matthew1130 發表於 2015-4-11 16:09

我係系desktop replacement角度黎睇。耗電量,溫度呢啲嘢對我完全冇益處。

我幾討厭煙條私自開展ultrabook風潮。搞到desktop replacement選擇小咗好多,薄而不實。有時係買賣區3000內,3/4年前手提電腦效能完全比得起宜家7/8000蚊手提電腦。真係鬼叫A記冇得打。

我係系desktop replacement角度黎睇。耗電量,溫度呢啲嘢對我完全冇益處。
天宮葉月 發表於 2015-4-11 16:13

溫度冇益處?
Notebook好多時會因為溫度太高而跌速

另外, 就算係desktop cpu, intel近幾年黎都係咁
Intel Core i5-2500 @ 3.30GHz        6206
Intel Core i5-4590 @ 3.30GHz        7235
三年時間先快得1x%而已, 仲要耗電量唔慳得幾多