[操作疑難] lenovo g460 重裝唔到win7

部g460 notbook其實已經幾年前壞左,呢排得閒諗住整番佢,但搞唔掂

開機之後出黑畫面,彈行字話hdd有問題,搞極都入唔到windons,我記得部機好似有隻叫oneKey recovery之類既CD,諗住嘗試還原,但隻CD已失蹤,上官網睇下點整,太複雜我唔識搞,就唔想搞咁多野,只求用到就算,data同冇原廠某d功能已經唔緊要,求其裝個win7落去用就算數,而所有diver都已準備.入碟BOOT機,選好語言,按安裝,跟住LOAD到呢個位就冇料到,load勁耐都仲load緊,正常黎講LOAD完之後就去到選擇裝係邊隻HDD或格式化個一版度,請問會係咩問題...??試過用碟同USB手指來裝都係一樣情況

另外本身係原裝機都係win7

可以確認既係BIOS見到隻HDD,隻HDD拆出黎裝落PC試過讀寫係正常的,試過default setting,同SET ACHI同compatible,都係唔得,小弟我未試過係NOTBOOK裝WINDONS,定係我有d步驟錯左...??隻hdd要完全format左先至裝..??

所以想請教各位網友可以點解決...??唔該晒!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幫幫忙...?

幫幫忙...?
bu0913 發表於 2015-4-21 22:45

Why not install win10 preview to test your hardware?

回覆 3# nivlacckw
thx,我會dl win 10試下裝唔裝到,如果我本身都唔需要原廠d功能,將隻hdd 點format都冇咩問題...??但想要原廠既功能就唔好亂format..??我其實都搵過d post睇,有人話lenovo有得借碟比你,但我部機係幾年前過晒保養,想問下問其實用型號較新既g460既人借碟又岩唔岩用呢...?
anyway thanks

應該係HD有問題,
換過隻,然後向lenovo借碟裝番。

要簡單, 就backup完format吧啦
你好有時間既話就用win7 boot disk (usb)用advance tool裏面既command prompt試下用bootsect, 如果你讀到hdd有可能bootsect 壞左

回覆  nivlacckw
thx,我會dl win 10試下裝唔裝到,如果我本身都唔需要原廠d功能,將隻hdd 點format都冇咩問 ...
bu0913 發表於 2015-4-22 02:13

你本身識唔識裝Windows先?
如果係識嘅話,咁同枱機嘅裝法無分別。
用DVD BOOT起之後Step by Step咁去做就OK。(碟你隨便搵一隻係啱你部機版本嘅就得,即係話你部機係跟Home Premium就用返Home Premium嘅碟去裝,跟Professioanl,就用返Professional去裝。),Key你可以入返你機底嗰條。
裝好之後,上返Lenovo官網,下載返啲Driver去裝返就得。對比起你原廠跟嚟嘅時候,頂多都係少咗個原裝Recovery Function啫。

部機都話比你知隻hdd有問題,點解你唔換左佢先裝呢

唔該晒各位幫助,搞左一輪,終於裝到win 7

我係屋企搵到隻win xp,嘗試下裝,試下試下又可以裝到win xp,之後再win7手指boot機,終於load到去format hdd個一頁,format後就正常地裝完win 7,所有lenovo driver都已經裝好,總算正常用到,其他小問題可以慢慢搞

而之後出現左個問題,我去番bois set番ACHI,就入唔到windons,去到logo個位就彈出藍畫白字,自動重新開機,要set番compatible先至入到,可以點搞...?
另一小問題可能我只係format左D:黎裝WIN 7,而家開機會出個BOOT MENU你揀舊WIN7同新裝既WIN7進入WINDOWS,點樣整走佢...??

THANKS

部機都話比你知隻hdd有問題,點解你唔換左佢先裝呢
大叔 發表於 2015-4-22 17:52

我諗住可能係軟件問題,OS炒左,冇理由專登去買隻新HDD番黎裝,試清楚先穩陣D

anyway,thx