選擇困難之MSI GS60vsGE62vsGS70

最近想整番部GAMING NOTEBOOK 準備入大學住HALL用
想一部機做晒功課,拎去Presentation,Seminar,Project
空閒時打下機 例如LoL CSGO同各種大型單機GAME 例如ACV,GTAV等 同上下網
有時都會DL d 1080p電影落黎睇

目前就縮到得番呢三個options
三部都係i7-4710HQ, GTX970M, 128SSD+1TB  12~16GB RAM 咁上下
重量分別係 1.91kg 2.5kg 2.7kg

GS60有4K mon 15.6"
GE62就1080 15.6
GS70就個mon大d 17.3"

咁到底呢三部機分別係邊?
係咪就只係得厚同簿o既分別?
重量對我黎講都係一個ok重要因素
大家覺得gs60 同 ge62重量上分別會唔會好大?
仲有電量都好重要 三部機 持航力邊部較好?
雖然budget有兩萬hkd
但價錢方面就: GS70>GS60>GE62
或者大家有冇咩其他options?

GS70 (有白色/紅色/黑色) : HKD14312
GS60(gtx 965m +1080p) : HKD 11709
GS60 (GTX 970M +4K) : HKD 13337
GE62 : HKD10407

BTW: 965m 同 970m 性能上分別大唔大?

要大芒gs70 玩4K gs60 平玩ge62, 睇你需要, 我會撰4k Mon, 不过打机好難行到native resolution, 個幾部咩價位

via HKEPC Reader for Android

要大芒gs70 玩4K gs60 平玩ge62, 睇你需要, 我會撰4k Mon, 不过打机好難行到native resolution, 個幾部咩 ...
luixyz 發表於 2015-5-6 12:25

咁佢地GAMING PERFORMANCE係一樣?
會唔會話散熱上有些少分別?
只係重量同SIZE同resolution o既分別?

GS70 (有白色/紅色/黑色) : HKD14312
GS60(gtx 965m +1080p) : HKD 11709
GS60 (GTX 970M +4K) : HKD 13337
GE62 : HKD10407

GS系列散熱極差
咁既熱力 部機你可以預左用唔到幾耐
加上打大型GAME超燙手 散熱板就一定要買

建議出GE62
散熱同耐用度好好多

4K呢就真係唔建議
980M都唔係好推到黎打機
用處除左黎整4K片之外 根本係多餘

建議試下ASUS G501 960M 夠你玩所有GAME中高效
散熱黎講算係好過MSI GS系列幾條街

我會選擇GS60 1080p

原因:
1. 重量,如果經常拎住走,0.6Kg 其實差好遠
2. 價錢,4k mon用唔著,浪費錢亦影響續航力

如果唔經常移動,其實GE系列最好,散熱比GS系列好,價錢比GT系列平

回返上面散熱同效能問題,輕薄型電腦通常係減少左散熱材料去達到重量下降
而散熱不足,絕對會影響效能,嚴重甚至hang機,所以GS系列唔係中重度遊戲者嘅選舉,因為佢係犧牲部分散熱去降低重量,但如果以重量為考慮對象,GS系列就非常適合

咁佢地GAMING PERFORMANCE係一樣?
會唔會話散熱上有些少分別?
只係重量同SIZE同resolution o既分別?

GS7 ...
atyl123e 發表於 2015-5-6 12:37

佢地既GAMING PERORMANCE好睇散熱
散熱唔好 你部970M降頻降到同960M既性能差唔多
長期高溫 機件更快損耗
買薄機真係要睇佢散熱好唔好先好買
除非你錢大把

我會選擇GS60 1080p

原因:
1. 重量,如果經常拎住走,0.6Kg 其實差好遠
2. 價錢,4k mon用唔著,浪費錢亦 ...
titan0 發表於 2015-5-6 13:21

咁電量方面 gs60 會唔會好過ge62?

假設我唔插住電果陣普通文書 drop下notes 係咪兩部機都差唔多?

回覆 3# atyl123e

ching
個價邊度問返黎
早幾日我去黃金問GS60 4K成 17XXX WO

回覆  atyl123e

ching
個價邊度問返黎
早幾日我去黃金問GS60 4K成 17XXX WO
獨一無廿 發表於 2015-5-6 13:39

因為我係加拿大留學近 本身呢D野鬼佬地方買就平D
再加上可以係當地o既 Microsoft Online Store買
有education discount 10% off 所以可以平上加平

ching你想買? 我咁岩就番香港,可以收少少車馬費幫你帶部o既
想就PM啦~

你唔係香港就睇下aorus x3 and x7, 還掂都睇开,你外国用天气都好大影響,散熱就無香港咁大問题 潮湿大塵和熱

via HKEPC Reader for Android