淘寶賣嘅宣稱港版 ThinkPad 其實係唔係真係港版?我見佢 X250 竟然有 CTO

http://shopap.lenovo.com/hk/en/laptops/thinkpad/x-series/x250/
Customize ThinkPad X250 Laptop
Web price:HK$10,668.18
After eCoupon:
HK$9,388.00
You save:HK$1,280.18

點解冇CTO賣?

CTO代表Customized Config咁解, 出街冇CTO賣係正常

Customize ThinkPad X250 Laptop
Web price:HK$10,668.18
After eCoupon:
HK$9,388.00
You save:HK$1,280. ...
KinChungE 發表於 2015-5-12 14:42

條CTO link 個 warranty 得一年,仲要無得揀 upgrade 3 年

話時話,做乜呢個版冇乜人講 Thinkpad 嘅?
easie 發表於 2015-5-12 15:51

最新一代T450/X250都冇咩好講
只係上代升級CPU & trackpoint加翻實體鍵
其他冇變

但唔係個個都用過 X240..   

我 Google 過都唔太多用家/準買家講(香港網站)。。   究竟好唔好架? ...
easie 發表於 2015-5-12 15:56

舊年&前年大學機已經好多人討論過X240

好唔好就主要睇你buy唔buy佢霧面mon + trackpoint
如果buy就好, 唔buy就唔好諗

留意, 呢部機得一條RAM槽, 冇得行dual channel

但唔係個個都用過 X240..   

我 Google 過都唔太多用家/準買家講(香港網站)。。   究竟好唔好架? ...
easie 發表於 2015-5-12 15:56

X240 d 造工就真係非常麻麻 (不論大學機定街貨)
特別係個外殼, 變形、接口位夾唔埋、x240個label貼到離行離迾都有。

以前買Thinkpad E系都有類似情況, 但x240似乎更嚴重