[操作疑難] ASUS X205TA 突然變到好慢...

知道呢度都幾多CHING 用同一部機,
所以唔知其他人有無同樣既問題...

就係唔知點解有時開CHROME/FIREFOX會好慢
LOAD成幾分鐘先LOAD完
已經只係開左2個TAP同埋無開其他元件
但都係好慢...

同埋DEL野,即係掉去RECYCLE BIN 果陣會好慢,又係用幾分鐘先DEL 到
明明只係幾MB
果個SPEED BAR 顯示係0 BYTE/S..

唔知應該點樣去睇部機邊度出左問題..同埋要點解決好?

有冇試過清CACHE? COOKIES?

32GB / 64GB 版本?
有幾多可用Harddisk 空間?

會不會是 windows update 食左好多 ram ?

回覆 1# kelvinkit23

會唔會儲存體有事!
(佢唔係用SSD,只係類似手指的 EMMC)

正常
我之前用FIREFOX都好慢
改用CHROME好少少
但網頁唔可以開太多
如FLASH應付唔倒
極後悔買呢部垃圾
平板都好過呢部

附加: 呢部機WIFI有問題,一定要滿哂格先可以好流暢咁上網,少一格都停係度

會唔會cpu過熱呢?
仲有, win8.1唔好用chrome睇flash, 用ie會好好多

正常
我之前用FIREFOX都好慢
改用CHROME好少少
但網頁唔可以開太多
如FLASH應付唔倒
極後悔買呢部垃圾
平板 ...
x205 發表於 2015-5-25 09:33

我個wifi長期唔爆格..
一樣正常使用

PS:暫時未發現樓主問題..
係唔係chrome update緊?
或者有d update 係background 行緊?

佢一無乜電就會降cpu speed

回覆  kelvinkit23

會唔會儲存體有事!
(佢唔係用SSD,只係類似手指的 EMMC)
...
big_nature 發表於 2015-5-25 08:17

有無方法CHECK到?
最搞笑佢係時快時慢....
重開機就會變返正常

試過開TASK MANAGER黎睇
CPU同MEMORY % 最高都只係50~60%