身處落後地區, 又比我搵到UX305, 但規格唔同...幫手揀揀..

首先講講背景

身處落後地區, 電子產品通常比香港慢及貴,

今日見到有華碩部UX305, 呢邊賣$740美金,一年保養. 但規格有少少唔同, 希望各位師兄指教.

品牌:華碩
型號:UX305FA(MS)-FB112H
顏色:黑色
操作系統:Windows8.1/64位
處理器:Intel Core™M-5Y10至2.0GHz
核心:雙核心
內存:8 GB1600 MHz的SDRAM DDR3L
硬盤:128GB SSD
顯示屏:13.3“16:9 IPS QHD+(3200x1800)
網絡攝像頭:高清網絡攝像頭
視頻:英特爾高清顯卡5300(集成)

音頻:立體聲揚聲器瑞昱 - 的Bang&OlufsenICEpower®
光驅:無
讀卡器:讀卡器2-IN-1(SD / SDHC)
鍵盤:全尺寸孤島式
觸控板:觸摸屏,支持多點觸摸手勢
通信設備。
LAN:否(通過USB適配器 - 不包括在內)
無線網絡:雙頻802.11a/ g / n的
藍牙:支持藍牙V4.0
進入/退出的端口。
1個HDMI微
3×USB3.0
1×麥克風輸入/耳機輸出

電池:3芯鋰離子45 WHRS
安全性:安全鎖插槽
外形尺寸:32.4 x22.6 x1.23厘米
重量1.2公斤。

情況如下:
1我發現到硬碟只得128GB, 之前有師兄post過ux305高,中,低階配置都係256GB,

2 係 microsoftstore US 有低階版, 售價$599*(原價$699入 推廣CODE減$100=$599), 但要找代運估計雜費連運費約$650

3 現在想問硬碟呢個差別需唔需要在意? 我自己偏向係呢邊買唔駛煩代運同保養問題,
另外如果各位師兄見到規格有其他分別亦都通知聲,因為型號好似一樣, 但型號後D數字香港或台機唔一樣, 唔想中左伏都唔知.

另外付上以前有位師兄既圖, 方面大家可以幫手比較下.*(個價錢應該舊D, 我估而家應該平D)

希望各位師兄幫幫手比下意見
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你呢部有 touch screen, MS store果部係冇 touch screen, resolution 係 FHD, 如果你唔需要 touch screen 同 QHD, MS store果部好抵玩

btw, MS store又有貨啦

你呢部有 touch screen, MS store果部係冇 touch screen, resolution 係 FHD, 如果你唔需要 touch screen  ...
艾迪 發表於 2015-5-27 15:55

主要用黎睇戲及上網多, 咁師兄認為硬碟個問題差別大唔大?

另外MS STORE 我要用代運, 實物重量係1.2KG, 但無連盒及配件全重量我預唔到費係幾多...代運話一般NOTEBOOK全部野夾埋5KG左右...

另外請教師兄其他規格係咪都一樣?

除左個 screen 同 ssd, 其他同 MS store 完全一樣

我覺得主要係考慮個 screen, 你需唔需要 QHD 同 touch screen

package 入面冇咩野,連原裝 package 再加運輸 package我估 4kg左右,你預 5kg左右都差不多。

除左個 screen 同 ssd, 其他同 MS store 完全一樣

我覺得主要係考慮個 screen, 你需唔需要 QHD 同 touch s ...
艾迪 發表於 2015-5-27 21:13

咁睇落如果搵代購連手續費同我呢邊買既價唔會相差好遠, 重要預埋時間. 我度度.

另外師兄有無可靠既代購介紹? (到貨時間準確係重要, 因為只會返一返香港一個半月)
唔想賣廣告可以PM下, 唔該晒.

咁睇落如果搵代購連手續費同我呢邊買既價唔會相差好遠, 重要預埋時間. 我度度.

另外師兄有無可靠既代購 ...
callnowyeah 發表於 2015-5-27 21:25

唔推薦用禁多錢買CORE M LOL

唔推薦用禁多錢買CORE M LOL
hkmand001 發表於 2015-5-27 22:53

咁師兄有咩建議或有咩型號推介?

MAC? GAMING NOTEBOOK, IPAD 等也可以

主要用黎睇戲及上網多, 咁師兄認為硬碟個問題差別大唔大?

另外MS STORE 我要用代運, 實物重量係1.2KG,  ...
callnowyeah 發表於 2015-5-27 20:07

我個部ux305去到fedex 計3.2kg

ms store US 個版本用FHD好d,因為3200*1800 mon有陣時遇著部份exe唔兼容倍大就會字體變得超細

你身處咩落後地區咁神祕唔講得