可唔可以幫我搵下有冇咁的NOTEBOOK

1.850M 用GDDR5
2.1080P MON
3.2KG 以下(最好,但一定不可以超過2.2KG)
4.用到ABOUT 6HR(文書工作or 上網個時)

850M 己經唔可以6HR

用內顯就得

OF later i5 5XXXM use intel iris6200pro la

我自己用緊I3 4000m hd 4600
max 4hr play game/上網用

Lenovo e440 改IPS 1080P MON

1.850M 用GDDR5
2.1080P MON
3.2KG 以下(最好,但一定不可以超過2.2KG)
4.用到ABOUT 6HR ...
真正梁瀚文 發表於 2015-6-7 23:14

850M 用GDDR5......其實已經係860M, 廠商一定唔會話係850M平賣比你.

用到6hr 係淨CPU  都可能得, 但同GPU 一齊開就真係難.

如果開足CPU+GPU 有6hr, 其電池唔會細, 輕過2kg 唔會有.

同時Nvidia notebook GPU 如唔用火牛只用電池,佢會限左你30fps 或以下效能.

回覆 5# 6seven

咁有gpu 的機做文書or 上網時會唔會用到6hr

回覆  6seven

咁有gpu 的機做文書or 上網時會唔會用到6hr
真正梁瀚文 發表於 2015-6-8 10:07

notebook GPU 係用時先開, 即係話佢check 到你需要用GPU 佢先會開來用電, 當然佢都有內置手動比你set用乜program 先開其GPU.

唔開GPU 之下,第二食電0既就係CPU, 你可以選慳電U, 但通常慳電U 都係雙核低Hz, 當打機遇到食CPU 較多0既games 時,你就會覺得欠了什麼,而又要upgrade or 換機.

個人現時都用緊notebook 打機, 再三研究過,用得860M(或以上)就配四核CPU, 免得日後後悔,因為打得機都要搵插蘇;上網文書可以有好多方案解決,例如千多蚊入多部windows tab 行atom CPU.