[操作疑難] 三星series 3光碟機蓋爛左

之前打算將部NP300E5E-S01HK個光碟機換做ssd
點知個蓋同hdd caddy唔夾 蓋兩邊嘅扣都斷咗宜家裝返上去光碟機都好易甩

就連淘寶都乜得配
各位C Hing有冇辦法
同埋返原廠整大約幾錢到?(過咗保好耐)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

拆甩全個光碟機出來,用超能膠水小心地黐

拆唔甩就按掣伸出來都得
安卓

多謝Ching建議
不過用AA膠咪成世跟住個cd rom
淘寶左幾個hdd caddy都冇個啱用

多謝Ching建議
淘寶左幾個hdd caddy都冇個啱用:giveup ...
Gundam.windows 發表於 2015-7-18 12:38

既然個蓋同你試個d hdd caddy唔夾, 咁你唔跟死個cdrom 其實都無用
除非你買到個hdd caddy 扣得實呢個蓋

與其keep住兩頭唔到岸係咪應該fix 左一樣先
又或者最簡單係配個蓋可以裝實係cdrom先(假如買到, 但難保下次試個hdd caddy 時又難過

咁暫時唯有搵野痴實個cd rom先
唔該晒各位Ching

Btw 岩岩睇過淘有hdd caddy有連面蓋

via HKEPC Reader for Android

咁暫時唯有搵野痴實個cd rom先
唔該晒各位Ching
Gundam.windows 發表於 2015-7-18 14:04

斷咗膠扣勾冇計喇, 唯一係膠水黐

安卓

多謝Ching建議
淘寶左幾個hdd caddy都冇個啱用:giveup ...
Gundam.windows 發表於 2015-7-18 12:38

咁不如將個膠蓋黐落去 hdd caddy  ok 嗎

安卓

Btw 岩岩睇過淘有hdd caddy有連面蓋

via HKEPC Reader for Android
kumamon2015hk 發表於 2015-7-18 15:06

我都有呀 不過附送個啲完全係另一回事(已經有三塊)

三星有啲型號都有得買面板 硬係冇我個隻
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁不如將個膠蓋黐落去 hdd caddy  ok 嗎

安卓
imax 發表於 2015-7-18 15:52

係搵到零件之前
用膠紙黐住個caddy同蓋算
橫掂唔洗好似cd rom咁彈出黎