點解逃堡啲NB平咁多?

i7 2630 計翻港紙先$3300

買唔買得過?

買唔買得過?
chiachingman1 發表於 2015-7-18 11:59

入左部X220 i3, RMB 999, 等出貨

買唔買得過?
chiachingman1 發表於 2015-7-18 11:59

人地入入就幾百部咁賣
香港除非真係user機, 否則好多都係內地入貨
又入得少咪貴d

入左部X220 i3, RMB 999, 等出貨
deep@hkepc 發表於 2015-7-18 13:35

邊間咁抵玩?

邊間咁抵玩?
kumamon2015hk 發表於 2015-7-18 13:43

買X220T 果位巴打果間我問過, 價錢平d, 但得i5 冇i3, 我去左另一間買, 唔知掂唔掂, 我見唔駛一千人仔, 當博一博.....

http://item.taobao.com/item.htm? ... 1&_u=id2li17fa3

有閒錢可以去試下嘅,無保養姐

好簡單, 中國係生產基地, 乜型號都係中國生產, 即使某型號停產, 仍然有大量用唔著既零件係市場流轉, 佢地整機師傅多, 隨時可以隨手有零件"砌"一部出黎, 要乜有乜, 你話點會唔平, 香港大勢已去, 少少野都要向大陸入零件, 我試過拎過部NOTEBOOK係高登維修店, 點知原來佢地都係在香港收到既壞機一批批運出去深圳賽格廣場比大陸師傅整, 你話香港除左靠TRADING外, 仲有乜野實質野可以延續落去????

好簡單, 中國係生產基地, 乜型號都係中國生產, 即使某型號停產, 仍然有大量用唔著既零件係市場流轉, 佢地整 ...
tkh_and_cln 發表於 2015-7-18 17:25

調番轉頭, 其他唔係生產基地ge 地方一樣有呢個問題
佢地都係少少零件要同呢d 生產地買,
如果唔係點解台灣, 美國都越黎越多玩家淘

香港人工貴, 地方小, keep parts 唔化算
有d 係買零件番黎整, 有d 就好似你講都係判俾人做
只係睇你幫襯開ge 係咩

但事實係呢類後期性ge 服務, 總有佢的存在需要, 除非你下下得閑拎上大陸
我相信如果你肯俾錢, 即日或者要求短時間訂零件整都唔係無可能, 時間<>錢睇你點取捨
正如有人食快餐, 有人要睇注個師父即場整一樣
判俾其他人整呢個係另一個營商同轉型方式. 唔係話無零件或者自己做唔到就直頭唔做. 咁只會死得更快
唔係咩都要自己做先叫做到

香港你話唔好又得自己無生產, 但同時亦唔需要好似大陸咁頂爛市, 你試下上賽格間間都差唔多, 兢爭又大
而且如果你係近深圳廣州呢d 叫好d, 試下去到重慶安徽呢d, 要買parts 一樣要係咁買, 可能等得仲耐過運黎香港

調番轉頭, 其他唔係生產基地ge 地方一樣有呢個問題
佢地都係少少零件要同呢d 生產地買,
如果唔係點解台灣 ...
garnett_v 發表於 2015-7-18 17:55

其實有邊個地方又有呢個地利

香港本來就有自己ge 先天不足, 但唔代表要坐係度坐以待斃, 或者幾十年都唔變

回復 7 #tkh_and_cln

學到嘢