預8K左右... 睇片... 14-15寸 HD

想搵部機.. 14/15寸...  主要上網..  睇戲...  i5都應該夠?
要HD MON... 舊電用到4個鐘左右...
預8K左右..

大家有冇邊隻推介?
呢隻好唔好呢? Dell Inspiron 14 7447
thanks!

notebook mon 無一部睇戲掂, 用 hdmi 駁 LCD TV, 咁的話, 是但一部中階機都得.

notebook mon 無一部睇戲掂, 用 hdmi 駁 LCD TV, 咁的話, 是但一部中階機都得.
Miipp 發表於 2015-7-26 17:29

我都係BT  d RM, MKV 睇ja... BUT 有時DOWNLOAD D 高清既謝想用部畫面好D既機 :)

我都係BT  d RM, MKV 睇ja... BUT 有時DOWNLOAD D 高清既謝想用部畫面好D既機 :)
asuraaa 發表於 2015-7-26 21:03

notebook mon 係垃圾, 絕大多數甚至全部 notebook IPS 對比度連 1000:1 都無, 色域 sRGB 亦無.

d 美劇成日有暗場景, 用 notebook 睇好多細節睇唔到, 亦睇得好辛苦. 如果你有部靚的 VA LCD TV 交叉咁用就會明.

唔好話 notebook IPS, 就算我用 highend desktop H-IPS 睇都唔掂.

回復 2 #Miipp

咁又唔係咁絕對嘅, 我冇記錯XPS13 同埋Macbook 啲Mon 都有reviewer 讚

via HKEPC Reader for Android

回復 Miipp

咁又唔係咁絕對嘅, 我冇記錯XPS13 同埋Macbook 啲Mon 都有reviewer 讚

via HKEPC Reader for  ...
fanchiuho 發表於 2015-7-27 11:53

讚 d 咩?

Macbook mon 出名麻麻地喎, 又反光, 咩 “reviewer”?

賺 d 咩?

Macbook mon 出名麻麻地喎, 又反光, 咩 “reviewer”?
Miipp 發表於 2015-7-27 15:24

Macbook mon雖然唔係特別好, 但係已經打贏市面上過半數notebook

Macbook mon雖然唔係特別好, 但係已經打贏市面上過半數notebook
KinChungE 發表於 2015-7-27 16:02

全部 notebook mon 睇片都唔掂, 打贏過半數有咩用

讚 d 咩?

Miipp 發表於 2015-7-27 15:24

notebookreview.com

Retina 都麻麻地咁其實你都好高要求/ 我相比你太低要求了, 我唔知你喺咪專業用戶, 唔作評論, 但對樓主而言, 佢嘅要求同你把尺有落差

你就當我喺有限度嘅選擇比意見啦, 我唔想因為一句'所有notebook mon都喺垃圾'搞到樓主全po一個有用嘅答案都冇.

notebookreview.com

Retina 都麻麻地咁其實你都好高要求/ 我相比你太低要求了, 我唔知你喺咪專業用 ...
fanchiuho 發表於 2015-7-27 23:48

ching, 咁你知唔知睇片用的 display 有咩要求先? 咁使咁快同我套高帽喎

正正相反, 睇片就係純娛樂非專業用途.

notebookreview.com 點講 "Retina"? 有無度 native contrast ratio, color gamut?