[開箱] 淘二手T420s - Final 個人更新(開箱階段)

原本諗住買x220,但係個mon太細 (有無ips mon 反而無所謂,因為唔睇戲,打機),
依部notebook係for返大專院校用,應該常寫programe,coding同project,比較一下t420s適合我多啲,但係t420s短氣

T420s黑色標準套餐(無ram,hdd)
想打兩硬碟所以買笔记本光驱位硬盘托架
見到之前有師兄話 這些二手notebook電池的電池量只剩下很少,所以要買T420s 电池

pps爆了$1600,買唔到笔记本光驱位硬盘托架

--------------3/8/15 14:11----------

灰姑娘情節,到咗12點,買得

大家用手機落單平10-20蚊,仲有記得用淘金幣,可以再平幾蚊
買了t420s(求祝福,希望個賣家生生性性比部好啲我+cell+硬碟架+夜光

--------------4/8/9:30----------

到咗貨喇,好快,但等其它貨到

--------------4/8/14:30----------

箱就無喇,直搗黃龍

95成新 4隻角都有花 ,其它都好新

I5 2520

附件

仲送

自制3腳充電頭

買咗
ADATA Premier Pro  SP600 128GB
Kingston DDR3 1600MHz 8GB
HGST TravelStar 2.5" 1TB 5400rpm  (9.5mm)
3件合共$1081

Ram槽

HDD架+4x 螺絲

裝win10

電池時間 肯定是Fake

電池損耗還不錯的,損耗了15%

full load 能用<1小時
CPU full load max temp. 94℃

11/8/2015

高咗1cm的電池 無辦法,鬼叫你買錯,直接後備

夜光

1TB 9.5 HDD

卡扣移植

9.5mm完美移植

內到外的DVD機

i5-2520m+8GB RAM+128 GB SSD+1TB HDD=<3000

total 1.8KG

-----19/8/2015----

逃咗個風扇

下降咗~15度

夜光貼紙

原本諗住買x220,但係個mon太細 (有無ips mon 反而無所謂,因為唔睇戲,打機),

T420s 買黑色標準套餐(無r ...
chiachingman1 發表於 2015-8-2 17:16

I5-2540m..... 花了1438元RMB ,以1.27計算1826.26  HKD ,我感覺不值,因為第一二手,第二淘寶,第三CPU太OLD,第4,如果把HDD RAM以及電池的成本都計算,你仲有SO? 而且失敗%? 計算了?

I5-2540m..... 花了1438元RMB ,以1.27計算1826.26  HKD ,我感覺不值,因為第一二手,第二淘寶,第三CPU ...
hkmand001 發表於 2015-8-2 17:51

黑色1338 wor

黑色1338 wor
chiachingman1 發表於 2015-8-2 18:12

平100唔代表D咩, 你運費呢,分分鐘運費都斬到一面血

買唔過。睇下電腦展既機好過

我係呢間買左x201
翻新到全新一樣
不過得100日保, 鐘意thinkpad就無計
但沒tp情意結就買全新好d

我係呢間買左x201
翻新到全新一樣
不過得100日保, 鐘意thinkpad就無計
但沒tp情意結就買全新好d ...
Mtube 發表於 2015-8-2 22:36

問題係而家既thinkpad 個look 睇落都唔開胃, X240 X250...... 真係買唔落手

問題係而家既thinkpad 個look 睇落都唔開胃, X240 X250...... 真係買唔落手
deep@hkepc 發表於 2015-8-2 10:40 PM

算吧啦,X220之後果d唔算係小黑

回覆 1# chiachingman1

我都有唸T420s雙硬碟,不過會用msata加硬碟,可以保留DVD,你可以考慮一下。

算吧啦,X220之後果d唔算係小黑
TH30 發表於 2015-8-2 22:48

衰d 講句, 簡直係貼住thinkpad logo 既ideapad......