[操作疑難] 求救! HP Envy 15 q010tx notebook成功上到Win 10, 但係...

但係...上完後第2日才發現個Karsperky Internet Security 2015消失咗, 於是再裝返, 但reboot後入到Win10個登入畫面但keyboard冇哂反應入唔到password, 試咗usb keyboard都唔得, 未裝返Karsperky前Win10係正常運作的, 但試過reboot入UEFI mode check 硬件個keyboard又冇事啵, 呢刻仲未解決到..

但係...上完後第2日才發現個Karsperky Internet Security 2015消失咗, 於是再裝返, 但reboot後入到Win10個 ...
Winkellun 發表於 2015-8-13 09:44

KIS 2015 好似話同win10 唔夾, 一係KIS2016一係剷走佢啦

回覆 2# askh22

因為入唔到password login,  當然也無法剷走或者restore返未裝返Karsperky 之前個狀態啦

回覆  askh22

因為入唔到password login,  當然也無法剷走或者restore返未裝返Karsperky 之前個狀態啦 ...
Winkellun 發表於 2015-8-13 11:04

boot 緊時force shutdown (最容易係"炆"走電+電池), 再開既時候你會見到有option 去safe mode.

回覆  askh22

因為入唔到password login,  當然也無法剷走或者restore返未裝返Karsperky 之前個狀態啦 ...
Winkellun 發表於 2015-8-13 11:04

用win PE開機將卡巴 del左去/入safe mode搞佢

boot 緊時force shutdown (最容易係"炆"走電+電池), 再開既時候你會見到有option 去safe mode. ...
askh22 發表於 2015-8-13 11:34

Can try try this, thanks C Hing, 只要入到 safe mode就可能攪到

回覆 6# Winkellun
http://www.windows10.pro/win10-safe-mode/
如果個滑鼠板還可以用,click 翻個windows個鍵盤出來用以上方法是否安全得多?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  Winkellun

如果個滑鼠板還可以用,click 翻個windows個鍵盤出來用以上方法是否安全得多? ...
bbnetnet 發表於 2015-8-13 12:45

聽講win8/win10 boot得太快,係uefi情況下唔可以f8

回覆 8# askh22 不是用F8果個…係用模擬鍵盤鍵入msconfig set完reboot就入到 我都試過硬件鍵盤無反應,好彩個滑鼠用到…
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  askh22 不是用F8果個…係用模擬鍵盤鍵入msconfig set完reboot就入到 我都試過硬件鍵盤無反應, ...
bbnetnet 發表於 2015-8-13 13:56

咁鬼煩, 傳統方法最快