Notebook幾時先會有一出廠已經win 10?

Notebook幾時先會有一出廠已經win 10?
而家d notebook一出廠只是win 8.1

每次新 Windows 系統廠機

都要等埋電腦節清完舊貨之後

腦場就出現  

安卓

每次新 Windows 系統廠機

都要等埋電腦節清完舊貨之後

腦場就出現   

安卓 ...
imax 發表於 2015-8-20 10:10

咁衰?

回覆 3# WAI2

衰咩姐,Win7,Win8都Upgrade到la,反而清貨個陣買機仲有平

咁衰?
WAI2 發表於 2015-8-20 12:33

之前裝左 Win 8.1
preload 既無人買,回返廠重裝 win 10 有 cost,最簡單就係賣俾個客自己搞

回覆  WAI2

衰咩姐,Win7,Win8都Upgrade到la,反而清貨個陣買機仲有平
mtpmanhauyin 發表於 2015-8-20 13:24

如果而家買notebook係原生windows 8.1既話...... 好似win7,8 可以upgrade 10,但只是今年一年之內。
咁如果部notebook 過2、3年或以後要重裝/回復windows,咪只可裝到windows 8.1 ,如果到時候想要windows 10既話咪要俾錢買過隻正版windows 10?

咁不如而家等吓有原生windows 10既notebook了......

可能新年左右…

回覆 6# WAI2

唔係跟Linese咩,自己上返去唔得咩?

回覆 6# WAI2

升過之後可以用返條Key直接裝Win 10咖,冇時間限制。

回覆  WAI2

升過之後可以用返條Key直接裝Win 10咖,冇時間限制。
Loft 發表於 2015-8-20 22:56

噢,原來係咁...但........如果買左notebook跟win8.1,個windows已經內置係harddisk,買機個陣又唔會送隻正版win10光碟,點直接裝win10呢?好唔明。

我仲以為如果一年之內要重裝windows10的話,要先按notebook個recovery制回復到windows 8.1,然後再升win10(即是唔係clean install).

咁我都係仲想等可以一按notebook個recovery制就可以回復到windows10,有個陣時先考慮買,唔使煩。