[操作疑難] 對Lenovo的失望!

4月中買部Yoga3 14返去,平時忙比較少用所以就算買咗有問題都難以即時發現! 有次發現無法充電,估計是power management軟件或driver問題,裝拆無數次也無法改善,部機是間歇性充電,結果唯有上維修,等咗成個幾月話因為換底板要訂貨,但到攞機時試機情況一樣! 過幾日師父再打嚟講了大堆嘢又話今次換埋電,返咗嚟差不多一個月情況一樣! 升埋windows10 update晒bios及所有最新driver外表完全無異樣,但依然間歇性無法充電! 假如是軟件而非硬件出問題,完全關機下理應可充滿電,試過插了超過兩日依然不變! 有時什至插住電但電量竟然不斷流失!

via HKEPC Reader for Android

無計,市場上佢最平,但我最近都想買佢,但一年自攜保用,覺得售後唔夠富士通頭一年上門服務,依家心大心細....唉!

無計,市場上佢最平,但我最近都想買佢,但一年自攜保用,覺得售後唔夠富士通頭一年上門服務,依家心大心細 ...
smartlam 發表於 2015-8-21 22:52

notebook 自攜定上門都差唔遠啦,又唔係重,富士通售後網評好像麻麻

考慮的著眼點應該係效能,重量和大小

我現在用緊兩部 Fujitsu 筆電,第一部用左三年,最初用左幾個月就瓜左硬碟,上門免費更換一個新硬碟,我又覺得服務唔錯喎!!!

notebook 自攜定上門都差唔遠啦,又唔係重,富士通售後網評好像麻麻

考慮的著眼點應該係效能,重量和大小
everton_fans 發表於 2015-8-22 00:33

無計,市場上佢最平,但我最近都想買佢,但一年自攜保用,覺得售後唔夠富士通頭一年上門服務,依家心大心細 ...
smartlam 發表於 2015-8-21 22:52

咁佢性格比算高而且機款算係好樣

如果 yoga3 11"有8gb ram我就買左啦,可惜大學機比人斬左一半的 ram,外面電腦節 yoga3 但有 8gb ram的賣緊6000,比大學5000貴1000,但有8gb ram,可惜只有1年保,變得差太遠了

回覆 1# Orica

火牛問題?電池問題?

係唔係同一個問題?
"Yoga 3 Pro Battery Charging Problems"
https://forums.lenovo.com/t5/Len ... oblems/td-p/2055358

係唔係同一個問題?
"Yoga 3 Pro Battery Charging Problems"
eeek 發表於 2015-8-22 14:39

應該係,我都有睇佢地講啲嘢,但似乎冇解決到個問題,而且香港冇refund服務

考慮的著眼點應該係效能,重量和大 ...
everton_fans 發表於 2015-8-22 00:33

上門係有冇夜晚黎?