[操作疑難] 拎咗Thinkpad x250,冇開箱睇!

好耐之前用開x200
想換機
點知新機keyboard令我覺得唔對路
見到呢度講部x121e好平
買嚟試keyboard
一試
X!真係唔係路

諗住等吓新機會唔會改番舊keyboard
到X1C 2nd Gen 出
keyboard仲衰多幾錢
唔係幾錢
係貼晒地負18層都唔止
智障adaptive keyboard
同x240一樣 touchpad又搞到仆晒街!

搞到咁
唔想再等
試吓轉會
點知買部Dell Venue 11 Pro返嚟
問題超多 (不時hang / reboot,跟本不能用)
最後退機

今年見到部T92
本來想等埋先換
但x200年紀大
太多小問題 (Lan 死/Screen暗)
x121e八月中又爆較位
咁啱有大學promotion
第二日即刻是旦執部x250玩住先

收到機
其實有啲失望:
1. 因為Ultrabook規範,冇咗大部份LED indicator,閂機時,我都唔知佢係行緊windows update定hang咗!

2. Keyboard同x200比,無論排位、回彈同按程差好遠,有背光我鍾意,但感覺上好快會打到起油(變光面),palm rest 磨沙面亦唔太平均。
(舊年因為背光而去買隻Logitech K800,結果返嚟掉咗個盒後,上面啲膠都未撕就放埋入櫃未用過。)

3. "Big Bottom" 設計,令機身更薄同輕,但冇咗以前嗰種紮實感,(我個囡細個時,企咗上我部打開咗著住嘅R61上面跳咗幾吓,係甩兩粒key,機身冇事),而且唔似以前咁易拆,我最憎個base用夾口,過一排啲膠老化咗好易一拆就爆。(我部x121e就係較位上包住螺絲帽嘅膠爆!大佬,啲膠邊食到咁多力?)

4. 冇insert key,好彩唔係做IT唔玩linux,如果唔係用vi會想死 (用pico好好多,但如果係公司server,就唔係話要用乜就有乜可以用)

懷念以前用過嘅真小黑 (x200 / x61 / R61 / T43)
x121e麻煩你死埋一邊食屎
希望T92真係出到同埋唔再玩自殺/白痴嘢(同埋唔好太貴)
(2014年Thinkpad新設計真係超趕客,如果佢今年唔改,我一定去買其他機)
賣得嘅話更希望新Thinkpad行番T92條路

好好哋一個大brand
到咗大陸人手上
好嘅嘢唔要
一咪cut cost玩大路跟Apple
唔明白啲人點解話Thinkpad係Biz機
唔明在機海中Thinkpad點distinguish出嚟
Thinkpad就咁俾亂想玩到半死

kb 要買左先有得試? 無實機?

手感, 好唔好打呢d , 從來就好主觀, 靠人地comment 黎買, 真係50/50

掉番轉諗, 如果kb 要行先,
今時今日有咩機ge kb 岩師兄用? 不如由呢樣考慮先

市場上有好多更好ge 選擇
既然tp 咁唔岩心水, 無謂咁屈就要買TP

點解唔買 ThnikPad T450S? 我估佢係好過 X250

點解唔買 ThnikPad T450S? 我估佢係好過 X250
aleck_choi 發表於 2015-8-31 11:12

以樓主ge 要求, t450s 應該都滿足唔到 (應該話今日的tp)
另外好大機會係$$$

我覺得X250起碼比X1似BIZ機 (尤其DOCKING)

kb 要買左先有得試? 無實機?

手感, 好唔好打呢d , 從來就好主觀, 靠人地comment 黎買, 真係50/50

掉番轉 ...
garnett_v 發表於 2015-8-31 11:11 AM

Thinkpad keyboard係點
買之前已經知
因為買x121e返嚟就係為試keyboard
感覺上x250差過我部舊portege

我都想轉會
但試過Dell唔掂
屋企部MBP唔啱玩(都係keyboard / screen因素,仲有MacOS X),掉咗俾老婆
越換越衰
因BB剛出世
冇咁多時間試
部x250都係拎咗成個星期先得閒裝機
所以先還原買Thinkpad

T450s太大部
x121e 個 11.6" screen啱我
因為我想部機盡細
X1C 係輕
但較大部
T450s同X250個價其實差唔遠

另外報告一下
買咗條Kingston HyperX Impact 8GB
買之前睇forum有一個人話用唔到
但其他人話冇事
我照買
結果stable 用到

暫時用住Plextor SSD M5P 256GB
因為M6P好似有鑊
等佢出新 P series再換
(之前未出M6P,買咗M6s,但後來太忙,送咗俾人,早知換機就留番佢自己啦)

我覺得X250起碼比X1似BIZ機 (尤其DOCKING)
hohohea 發表於 2015-8-31 11:32 AM

讚同

其實除咗keyboard layout
其他影響不大

無得揀嘅情況下
(特別係用慣Trackpoint,其他機多數冇呢粒嘢,有都係差少少)
總體而言收貨啦

不過有冇人覺得粒Trackpoint差咗?

X 250
Size        305.5(W) x 208.5(D) x 20.3(H)mm
Weight        Approx. 1.42kg

T450S
Size        331(W) x 226(D) x 20.65(H)mm
Weight        Approx. 1.59kg

T450S 都唔係大太多者

X 250
Size        305.5(W) x 208.5(D) x 20.3(H)mm
Weight        Approx. 1.42kg

T450S
Size        331(W) x 226(D) x 20.65 ...
aleck_choi 發表於 2015-8-31 11:50 AM

揀佢我不如揀X1C

其實有諗過X1C
但諗諗吓呢次買機都應該唔玩得耐
粗粗地用住先
(個囡細個時除咗響我部Notebook跳舞外,仲食粥打乞嚏噴濕我部Plasma,掉/撞跌我電話,呢幾年年年都換唔少嘢,囝應該更好動,所有電子產品更加受威脅,X1C i5得128GB唔夠,i7一萬,不如買部平啲嘅玩到兩年唔駛鍚住用,T92出就買嚟小心啲用,因為呢個design未必再有下次。同一原因,啱啱揀無反,走去買部E-PL7,因為五千幾蚊爛咗唔肉痛,部機夠細,無反入面Panasonic仲細仲平,但出嚟啲相唔啱style冇計。)