買notebook求意見

小弟系Notebook Ownership Program睇到兩部吾錯ge機 求各位ching俾d意見
Lenovo Z51-70
http://www.hknotebook.com/np15/polyu-lenovo/pcs-info?pid=z5170
HP Pavilion 15 (i7)
http://www.hknotebook.com/np15/polyu-hp/pcs-info?pid=pav15_i7

聽人講HP d機易死 未過保養先死俾你睇
同埋售後差d
其實e+仲係唔係感
旦系得佢系用新u (i7 6500u)

lenovo..大陸品牌 但係就感睇網上風評還算可以 售後都吾差

cpu 黎講 HP>lenovo
gpu...R9 m375定 940m勁d?好似差唔多
電池......HP舊電可以拆 同埋有得買多舊後備電係幾吸引到我 (好怕用兩三年舊電死左或者好快就無電)
可能有其他野我無睇到 歡迎提出意見
買邊部好呀

有無人可以俾d意見呀...

2部都咁差...家用機都要預保養內整幾次 + 保養完變廢物

BTW如果想買電就需要時先買,就算唔用都會扣電量

小弟系Notebook Ownership Program睇到兩部吾錯ge機 求各位ching俾d意見

HP Pavilion 15 ...
joshuabb 發表於 2015-9-13 01:30

我只可以同你講 兩部cpu性能分別唔大

via HKEPC Reader for Android

HP Pavilion 15 ...
joshuabb 發表於 2015-9-13 01:30 AM

Lenovo 只可買Thinkpad  T / W series / X 中高series
x1 carbon ok
x250 ok
x131e等唔掂
Yoga / Helix 就by model,之前都有被勁插

感哩個價位左右(或者貴小小)有乜好推介
性能>輕便(最重大概上面果兩部)ge話
dell同asus都可以

2部都咁差...家用機都要預保養內整幾次 + 保養完變廢物

BTW如果想買電就需要時先買,就算唔用都會扣電量 ...
rcbananahk 發表於 2015-9-14 10:04

呢樣真, 唔好買定先, 又唔駛預多, 睇需要買, 文書用途就買文書機

感哩個價位左右(或者貴小小)有乜好推介
性能>輕便(最重大概上面果兩部)ge話
dell同asus都可以 ...
joshuabb 發表於 2015-9-14 15:58

兩款好似都有U用,
Dell同Asus UX305, 都係文書機, 做文書野一定應付有餘
不過樓主係未文書先?